Sinoć je u prepunoj kino dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu po prvi puta prikazan kratkometražni igrani film ”Da samo znaš”.

Film je inače dio istoimenog školskog projekta koji se bavi mentalnim zdravljem mladih koji su izradili učenici Srednje škole Otočac.

Najveći dio posla odradili su učenici četvrtog razreda gimnazije koji su samostalno napisali scenarij, a ujedno glume i sviraju u filmu te sudjeluju u svim poslovima produkcije filma, kao i u prijevodu istoga na engleski jezik te promociji filma. 

Glavnu žensku ulogu igra učenica 2. razreda gimnazije Kristina Dujmović, dok glavnu mušku ulogu ima učenik 4. razreda gimnazije, Patrik Marincel.

U uvodnim scenama pojavljuju se bivši učenici Srednje škole Otočac koji su u vrijeme snimanja filma bili učenici četvrtog razreda gimnazije, dok se u ”masovnim” scenama ulaska i izlaska iz škole pojavljuju i učenici ostalih gimnazijskih razreda.

U ovom pothvatu, učenici su imali veliku pomoć svojih predmetnih profesora Slavice Francetić i Ljube Majice koji ujedno i glume u filmu. Snježana Francetić, prof. bila je i mentor za pisanje scenarija i glumu, a mentorstvo još potpisuju Mirjana Dasović, prof. za prijevod na engleski jezik,  Zvonimir Tonković, prof. za glazbu,  Mišo Gladović, prof. za montažu i Snježana Jovanić, prof.  za kameru i režiju.

Pripreme i sam rad na filmu započeo je početkom prošle školske godine, pisanjem i uređivanjem scenarija, podjelama uloga i prve probe čitanja, dok se sa snimanjem prvih kadrova započelo potkraj veljače ove godine.

Mentorica profesorica Jovanić naglasila je kako ih je inspirativna i razigrana mladenačka energija vodila od početka do kraja snimanja, a ujedno je kazala kako su uspjeli dovršiti veliki posao u koji su ušli naivno, bez potrebnih znanja i opreme jer je sve snimano samo s jednim mobitelom bez dodatnih mikrofona, a film montiran u besplatnom i online dostupnom programu montaže.

Film je prijavljen na Međunarodni filmski festival za mlade koji se održava u Malmöu u Švedskoj sredinom ožujka iduće godine. 

Projekt je prijavljen i na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvannastavne aktivnosti u ovoj školskoj godini, a namjera je prijaviti se i na Međunarodni filmski festival za mlade u Zlinu u Češkoj.

Projekt su svojim dolaskom podržali ravnateljica Srednje škole Otočac Adela Rukavina s brojnim profesorima i djelatnicima srednje škole Otočac, učenici i roditelji učenika, predsjednik Gradskog vijeća Grada Otočca Tino Ostović te Jasna Orešković Brkljačić, zamjenica župana Ličko-senjske županije, koja je ujedno i osnivač Srednje škole Otočac.

Gs Press