U okolici Otočca radit će se vjetroelektrana Lički Medvjed

0

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je sastanak s predstavnicima nizozemske tvrtke Green Trust, direktorom Jeroenom Boerkampsom, projektnim menadžerom projekta Vjetroelektrane Lički Medvjed Jorickom Messinkom i menadžerom za Hrvatsku Goranom Trškom.

Na sastanku su predstavnici tvrtke predstavili predsjedniku Milanoviću projekt Vjetroelektrane Lički Medvjed koji tvrtka Green Trust priprema zajedno s njemačkim partnerom, tvrtkom Enercon, u okolici Otočca. Vjetroelektrana Lički Medvjed trenutno je najveći takav projekt u Hrvatskoj, a planirana vrijednost investicije je 500 milijuna eura, rekli su na sastanku predstavnici tvrtke Green Trust. Istaknuli su, nadalje, kako je planirani kapacitet vjetroelektrane 425 MW, a planirana godišnja proizvodnja 1 TWh ‘zelene’ energije.

Osim što će donijeti nova radna mjesta, Vjetroelektrana Lički Medvjed planira i direktno pomagati lokalne održive projekte i inicijative, kazali su predstavnici tvrtke Green Trust te pojasnili kako planiraju osnovati fond koji će s iznosom od 200 tisuća eura godišnje podupirati lokalne održive projekte koji imaju za cilj poboljšanje gospodarskih, socijalnih i ekoloških uvjeta života. Nadalje, istaknuli su kako će gradnja vjetroelektrane donijeti poboljšanje infrastrukture na području Otočca i okolnih mjesta, s obzirom na to da će za realizaciju projekta biti potrebno izgraditi 25 kilometara ceste te investirati u gradnju nove visokonaponske mreže.

Uz predsjednika Milanovića na predstavljanju projekta bio je posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu Julije Domac.

Gs Press