U Novalji otvoren Razvojni centar „Ragan“, novi resurs kao zamajac razvoja gospodarstva

0

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera u Novalji je danas završnom konferencijom otvoren Razvojni centar „Ragan“. Ovaj sadržaj nalazi se u Poduzetničkoj zoni Novalje i kako se čulo tijekom otvaranja bit će to presudni adut ovoga grada u gospodarskom smislu.
Gradonačelnik Novalje Ante Dabo izrazio je izuzetno zadovoljstvo otvaranjem ovoga objekta, kao i sadržajima koji se u njemu nalaze.
-Najveća snaga ovoga grada je mlada i stručna uprava koja stoji iz svakog dobrog projekta. Mi smo sada u finišu čak pet novih projekata. Sve te stručne detalje ja kao gradonačelnik ne mogu kvalitetno i stručno pojasniti bez tima koji je sve to realizirao. Zato se želim zahvaliti svim svojim suradnicima, pročelnicima, svima koji stoje iza tih uspjeha jer je svaki EU projekt izuzetno kompleksan i zahtjevan. Prema službenim podacima Zavoda za statistiku Novalja ima najveći broj poduzetnika po broju stanovnika. To je preko 400 obrtnika, 60 trgovačkih društava. Ako uzmemo u obzir da Novalja nema niti 4 000 stanovnika, onda smo svi svjesni značenja ovih brojki.
Ovaj projekt će našem poduzetništvu svakako dati vjetar u leđa i zato nosi naziv „Ragan“, sinonim za jak vjetar. Posredovanjem Ragana naši poduzetnici će imati taj „vjetar u leđa“ po realizaciji projekata, pristupu EU fondovima kao i samom finiširanju. Na ovaj je način stvorena odlična poduzetnička klima i odlična Gradska uprava. Moram se zahvaliti županu ličko-senjskom dr. Darku Milinović na stalnoj potpori. Sada na ovim prostorima imamo dva razvojna centra, onaj u Gospiću i od sada u Novalji. Tu se zapravo vidi naš krajnji cilj: mi koji radimo u javnoj upravi moramo stvarati što bolje uvjete za razvoj poduzetništva i gospodarstva u cjelini. Ovih dana izvršen je infrastrukturni dio projekta uređenja nove Poduzetničke zone. Imamo izlaz na državnu cestu, gradi se nova benzinska crpka… Ukupno gledano ova je Poduzetnička zona u odnosu na prije 5-6 godina neprepoznatljiva u svakom smislu. Danas smo potpisali Ugovor za sortirnicu komunalnog otpada, uskoro kreće i kompostana. Opet ću ponoviti da je to zasluga mladih i stručnih ljudi koji izuzetno rade svoj posao, zaključio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo.
Pozdravljajući nazočne župan dr. Darko Milinović istaknuo je kako hrvatski Jadran ima preko 1 200 otoka.
-Ali je jedan otok Pag i na njemu Grad Novalja. Kako je rekao gradonačelnik Ante Dabo, ovaj „Ragan“ je početak povoljnog vjetra koji će „zapuhati u poduzetnička jedra u Novalji“. Ponosan sam i stoga što je od svih hrvatskih otoka prvi poduzetnički inkubator ovdje u Novalji. Dok drugi kolege župani imaju mnoštvo otoka, ja „imam“ samo dio otoka Paga i u tome dijelu prvi poduzetnički inkubator u otočnoj Hrvatskoj. Zato iskreno čestitam svima onima koji su dali svoj doprinos da bismo danas došli do završne konferencije i otvorili „Ragan“.
Svi mi smo dužni govoriti istinu o Ličko-senjskoj županiji čija je snaga poduzetništvo. Nedavno je jedan novinar postavio pitanje što bi ostalo u našoj županiji da nam nije državne uprave i poduzeća? Fizičari kažu da je teže razbiti krive percepcije nego li atom. Danas je iza naše županije čak deset županija po visini BDP-a! Tako smo mi u „zlatnoj sredini“ u Hrvatskoj. Zato ću naglasiti da 52 posto građana ove županije radi i u trgovačkim društvima, 18 posto je obrtnika, tri posto je u poljoprivredi, dok je svega 26 posto radi u lokalnoj i državnoj samoupravi, vojsci, policiji…
Kada govorimo o poduzetništvu treba reći-može se! Da 1991. godine nije bilo optimizma, hrabrosti i volje, ne bismo imali niti Hrvatsku. Nema mjesta pesimizmu jer nam ove mlade i sposobne ekipe ulijevaju optimizam. Novalja ima sreću da za gradonačelnika ima Antu, „Ragan“ ima Dinka, prave ljude na pravome mjestu. Na kraju moramo zaključiti da sve dobro ili loše ovisi o ljudima. Zato ističem da nitko u resornim Ministarstvima neće odbiti neki naš dobar projekt iz politikantskih razloga. Sve ovisi o nama i sve je na ljudima, naglasio je župan dr. Darko Milinović i preko pomoćnika Ministarstva gospodarstva i državnog razvoja Marko Markića zahvalio na suradnji resornom Ministarstvu, uz uvjerenje kako će se takva suradnja nastaviti.
GS press