LOCKDOWN za necijepljene ili djelomični lockdown za sve? Prijedloga za borbu protiv rastućeg broja zaraženih je mnogo i oni nisu novi. To što zapravo više nije trebalo biti zamislivo, ponovo postaje tema, piše Deutsche Welle.

Jens Spahn (CDU), ministar zdravstva u tehničkoj vladi, u intervjuu za diseldorfski list Rheinische Post govorio je o mogućem djelomičnom lockdownu: “U ovoj situaciji ne bi ništa trebalo isključiti, koliko god to teško pada.”

Ranije djelovati – nova deviza?

Hoće li to pomoći? S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju prije svega na jugoistoku Njemačke, Spahn ističe da bi konferencija premijera saveznih pokrajina koja je planirana za 9. prosinca mogla biti održana i ranije.

“Mislim da ćemo ranije morati nešto poduzeti. Vidimo da je situacija u Saskoj, Bavarskoj, Baden Würtembergu i Tiringiji vrlo ozbiljna”, rekao je Spahn za list iz Düsseldorfa.

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj nastavlja rasti. Institut Robert Koch je u posljednja 24 sata zabilježio 66.884 nova slučaja zaraze. To je 14.058 slučajeva više nego prošle srijede, kada je zaraženih bilo 52.826.

Sedmodnevna incidencija skočila je na rekordnih 404.5. Dan ranije iznosila je 399.8. To je vrijednost koja pokazuje koliko ljudi se u posljednjih sedam dana na 100.000 stanovnika zarazilo koronavirusom.

Necijepljeni u fokusu

Povodom rastućeg broja novozaraženih, kandidat za novog šefa CDU-a Friedrich Merz predlaže uvođenje lockdowna za necijepljene.

“Oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus, tada bi još samo mogli u ljekarne, supermarkete ili kod liječnika”, rekao je Merz za medijsku mrežu RND.

On smatra da bi dodatno trebalo pojačati pritisak na necijepljene. Oni tada više ne bi mogli ni raditi: “Konzekventnom primjenom ‘pravila 2G’, pristup firmama i radnom mjestu imali bi samo cijepljeni i oni koju su preboljeli koronu – sa svim posljedicama”, kaže Merz. Po njemu, moralo bi vrijediti pravilo: “Nema necijepljenih u uredima, nema necijepljenih zastupnika u Bundestagu, nema necijepljenih studenata na predavanjima i nema necijepljenih nogometaša na terenu.”

3G na radnom mjestu, rad od kuće…

Prema novom Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, koji je od danas (24.11.) na snazi, u čitavoj zemlji za zaposlene važi “pravilo 3G”. To znači da zaposleni za dolazak na posao moraju imati covid-potvrdu. Necijepljene osobe su poslodavcu dužne predočiti aktualni brzi test ili PCR-test, ne stariji od 48 sati.

Uredba koju su donijeli vlada i savezne pokrajine na snazi će biti do 19. ožujka 2022. godine. Ona se odnosi i na sve putnike u vozilima javnog prometa.

Uvođenjem “pravila 3G” na radnom mjestu opet dolazi i obveza rada od kuće: ako nema opravdanih razloga za dolazak na radno mjesto, trebalo bi omogućiti rad od kuće.

Pokrajine uvode i strože mjere

Nekoliko pokrajina ponovo je dodatno pooštrilo propise zbog drastičnog povećanja broja zaraženih.

U najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni i Vestfaliji od danas za necijepljene postoje nova ograničenja. Kako je priopćio ministar zdravstva te pokrajine, na mnogim mjestima sada vrijedi “pravilo 2G”. Kao primjer je naveo kina, barove, restorane, koncerte, ali i božićne sajmove, nogometne stadione i druge velike manifestacije.

U diskotekama, klubovima ili na karnevalskim proslavama važi pravilo “2G-plus”. To znači da nije dovoljna samo potvrda o cijepljenju i preboljenom covidu već je potreban i aktualan negativni test na koronu.

Osim u prodavaonicama, Bavarska na svim mjestima uvodi “pravilo 2G”, dok u mnogim kulturnim i rekreativnim objektima važi pravilo “2G plus”. Necijepljeni se smiju sastajati samo još s malim brojem ljudi. Klubovi i barovi se zatvaraju, a restorani će raditi samo do 22 sata. Nema božićnih sajmova. Na kulturnim i sportskim manifestacijama smije biti najviše 25 posjetitelja. Na mjestima gdje je sedmodnevna incidencija viša od 1000 zatvaraju se restorani, hoteli, sportski i kulturni objekti.

Dalekosežna “2G pravila” sada vrijede i u nekim drugim pokrajinama. U Bandenburgu se to pravilo proširuje i na maloprodaju, s izuzetkom supermarketa i drugih trgovina s proizvodima za svakodnevnu upotrebu. Božićni sajmovi se zatvaraju. Necijepljenima se socijalni kontakti znatno ograničavaju. Škole prelaze na online nastavu. Pored toga, školski božićni praznici počinju tri dana ranije.

Tko sada smije putovati u Njemačku?

I pored trenutne dramatične epidemiološke situacije, pravila za ulazak u Njemačku su djelomično blaža nego što su bila prije godinu dana. Ipak, s obzirom na to da broj zaraženih koronavirusom raste, od 9. studenoga svi stariji od dvanaest godina koji ulaze u Njemačku, bez obzira odakle i kojim prijevoznim sredstvom, obvezni su pokazati covid-potvrdu. Dakle, tko želi ući u zemlju mora imati potvrdu da je cijepljen, da je prebolio covid-19 ili negativan test na koronu. Ta uredba je na snazi do 15. siječnja 2022. godine. Općenito je ulazak moguć iz svih članica EU, kao i iz šengenskih zemalja, piše DW.

Ulazak u Njemačku iz trećih zemalja je ponovo moguć, ali uz određena ograničenja. Trenutno je dvadeset zemalja na njemačkoj takozvanoj “pozitivnoj listi”, među njima su Australija, Kanada i Južna Koreja. Stanovnici tih zemalja mogu putovati u Njemačku ako uz sebe imaju covid-potvrdu, bez obzira na razlog njihovog putovanja. Putnici iz ostalih trećih zemalja za ulazak u Njemačku moraju biti u potpunosti cijepljeni ili imati valjan razlog zašto je to putovanje apsolutno nužno. Na internetskim stranicama ministarstva unutarnjih poslova je navedeno u kojim slučajevima se putovanje smatra apsolutno nužnim.

Kada je riječ o cjepivima, priznaju se samo ona koja je odobrio Institut Paul Erlich, a to su ona tvrtki BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Potpuno cijepljenje znači da je prošlo najmanje dva tjedna od primanja druge doze cjepiva, odnosno prve doze Johnson & Johnsona koje se daje samo u jednoj dozi. I za one koji su preboljeli koronu nužna je samo jedna doza cjepiva.

Tko ne može ući u Njemačku?

U skladu s time, u Njemačku ne mogu putovati stanovnici trećih zemalja koje nisu na “pozitivnoj listi”, osobe koje nisu u potpunosti cijepljene i koji ne mogu navesti valjan razlog za nužnost putovanja.

Općenito je karantena obvezana za sve koji po dolasku u Njemačku uz sebe nemaju covid-potvrdu. 

Izolacija je obvezna i za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja (među kojima je i Hrvatska) ili iz područja s varijantama virusa. Za one koji dolaze iz zemalja visokog rizika obvezna je desetodnevna karantena, koja se može skratiti na pet dana ako se tada predoči negativan test na koronu. Na popisu visokorizičnih zemalja Instituta Robert Koch trenutno su i mnoge članice EU, poput Austrije, Belgije, Grčke, Nizozemske, Hrvatske i Slovenije. Na toj listi su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

To znači da je karantena obvezna i za njemačke putnike koji se vraćaju u zemlju ako nemaju covid-potvrdu. Putnici koji u Njemačku dolaze iz visokorizičnih zemalja obvezni su prijaviti dolazak ispunjavanjem digitalnog obrasca.

Za one koji se vraćaju iz područja s varijantama virusa obvezna je karantena u trajanju od četrnaest dana. To se odnosi i na cijepljene i na one koji su preboljeli koronu. Dvotjedna izolacija može se skratiti ranijim testiranjem. Trenutno (stanje: 22.11.) u svijetu nema područja s varijantama virusa.

Moram li se testirati prije puta?

Ne nužno. Ako ste potpuno cijepljeni ili ste preboljeli covid ne morate se testirati. No može se dogoditi da to od vas traže avionske ili željezničke kompanije s kojima putujete u Njemačku. O tome bi se trebalo raspitati prije puta. U Njemačkoj se priznaju samo PCR (ne stariji od 72 sata) i antigenski testovi (ne stariji od 48 sati).

Gs Press / index.hr