Uoči Dana Grada Novalje ovaj je otočni centar dobio novo trajektno pristanište Žigljen koje bi od danas bi trebalo biti sigurnija luka za pristajanje trajekata, s dodatnom trajektnom rampom i drugim sadržajima. Kako se čulo u uvodnom dijelu svečanosti dogradnja i rekonstrukcija luke Žigljen započela je prije dvije godine i stajala je ukupno 73,4 milijuna kuna, od čega je iz Kohezijskog fonda Europske unije osigurano bespovratnih 62,5 milijuna kuna, dok je ostatak sredstava osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ovi i mnogi drugi detalji čuli su se tijekom svečanosti otvaranja proširenog pristaništa na otoku Pagu.

Na svečanosti su nazočili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Ličko-senjski Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, gradonačelnici Senja Jurica Tomljanović, Gospića Karlo Starčević, Otočca Davor Bukovac,Karlobaga Boris Smojver, a u ulozi domaćina gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

Prvi trajekt koji se privezao za novu rampu na Žigljenu bio je krcat uzvanika i gostiju, a dva mjeseca prije roka su ga sagradile zagrebačka tvrtka „Graditelj svratišta“ i šibenska tvrtka „Sagena“. Nakon obilaska novih sadržaja pristaništa luke Žigljen nazočne je pozdravio gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

-Treba reći kako je ovo treća po redu cjelovita rekonstrukcija i proširenje ovoga pristaništa. Ono je je odavno postalo mjesto susreta i rastanaka naših branitelja tijekom Domovinskog rata koji su odlazili na ličku bojišnicu. Ovo su vrata naše Novalje i ostalih mjesta na otoku, vrlo važan resurs u razvoju turizma, kao naše strateške grane razvoja gospodarstva. Neka ova luka bude važna karika u povezivanju Novalje, Ličko-senjske županije i Hrvatske s cijelim svijetom, rekao je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo i najavio nove sadržaje koji će obogatiti ovo pristanište i ukupne resurse Lučke uprave Novalja.

Stalna ulaganja i odlična suradnja na terenu

Župan Ernest Petry izrazio je zadovoljstvo novim sadržajima, napomenuvši važnost dobre suradnje i razumijevanja potreba na terenu.

-Ova vrijedna investicija i završeni projekt rezultat su sinergije svih uključenih tijela, kako županijskih tako i Ministarstava i tijela Europske unije. Treba reći da je Ličko-senjska županija bila upućena u sve investicije koje su se događale na ovome području, pri čemu moramo posebno zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću, kao i cijeloj Vladi RH jer je trenutno samo u Ličko-senjskoj županiji u tijeku realizacija preko 150 projekata i više od 100 milijuna eura ulaganja u pomorsku infrastrukturu. Tu su luke Senj, Metajna, Barić Draga, Karlobag, Stinica i Ribarska luka u Novalji. Posvuda se ulažu sredstva i gradi, uz zaštitu pomorskog dobra, kazao je župan Ernest Petry. Ministar Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo što se na Dan Grada Novalje u rad stavlja vrijedan lučki resurs.

-Čestitam svima onima koji su dali svoj doprinos da pristanište Žigljen još spremnije dočeka novu turističku sezonu. Hvala svima koji su nas podsjetili koliko je tijekom Domovinskog rata značio ovaj koridor, koliko znači danas i budućim generacijama. Onaj tko je dao ideju da se davnih godina na ovome mjestu gradi trajektna luka bio je vizionar i to uvijek treba isticati. Drago mi je da smo mi kao Ministarstvo i kao Vlada odlučili da ovdje treba izvršiti ovo prošire Stav Vlade RH je od samog početka našega mandata bio da otvorimo vrata ovakvim investicijama. Zadnji zahvat u luci Žigljen bio je 2004. godine. Zahvaljujući programu Nacionalnog programa otpornosti nastavljamo s brojnim ulaganjima. Uskoro će se realizirati luka Prizna i Lučka uprava Senj treba uskoro uređivati dokumentaciju toga ulaganja. Kako bi rekli preci Novaljaca razvoj turizma jedan je od jamaca razvoja ovog dijela Hrvatske. Na raspolaganju nam je nova financijska omotnica i uskoro krećemo u nove projekte, a sve s ciljem olakšanog dolaska na naše otoke, pri čemu treba računati na naše ozbiljne suradnike, na Rapsku plovidbu i Jadroliniju, zaključio je ministar Oleg Butković.

Potom je uslijedilo simboličko presijecanje vrpce gdje su ministar Oleg Butković, župan Ernest Petry, gradonačelnik Ivan Dabo i ravnatelj Lučke uprave Tomislav Kustić zajedno proglasili otvorenim novi dio rekonstruirane trajektne luke Žigljen.

Gs Press