Po lijepom i sunčanom danu nekoliko stotina ljudi pridošlih iz cijele Like okupilo se oko 40-ak štandova i ostalih sadržaja postavljenih u središtu Lovinca da bi svjedočili važnosti tradicije u našim životima u Danima sira i krumpira. Krumpir je othranio generacije Ličana, a uz njega i palentu je uvijek bio i sir.

Na pozornici u središtu Lovinca najprije je govorio Nikola Vidaković, direktor tvrtke Agro-Velebit koja je uz Općinu Lovinac i Turistički lovinački forum organizator ove priredbe.
-Moram reći da danas na sreću ili nažalost nisu s nama brojni djelatnici Agro Velebita. Na žalost jer neće s nama podijeliti utiske s ove priredbe, ali na sreću jer nas ovi lijepi jesenski dani tjeraju da pokupimo preostali krumpir. Danas smo se po osmi puta okupili što je najbolja potvrda da je ova manifestacija uspjela, ustvrdio je Vidaković.

U ime organizatora Općine Lovinac nazočne je pozdravio načelnik Općine Ivica Miletić. Zahvalio se svima na dolasku, brojnim izlagačima iz cijele Like, ali i iz drugih sredina kao i brojnim posjetiteljima.

-Ovih smo dana sa zebnjom očekivali nove epidemiološke mjere, ali je na sreću sve to ostalo po starom. Hvala Bogu na ova lijepom danu koji nas je okupio. Čuli smo i vidjeli nastup djece iz našega vrtića „Makli medo“, uskoro će nas zabaviti i tamburaši. Spremne su i brojne delicije i sve su to prilozi ovoj lijepoj manifestaciji, rekao je načelnik Ivica Miletić.

Župan ličko-senjski Ernest Petry neizostavno dolazi na ovakve priredbe.

-Svake godine dolazim u Lovinac na ovu manifestaciju, a ove godine po prvi puta kao župan. Pozdravljam vas sve skupa, a s nama je danas i gradonačelnik Grada Gospića g. Karlo Starčević. Ovdje danas vidimo mnoštvo proizvoda OPG-a, rezultat rada vrijednih ljudi. Razvoj poljoprivrede jedna je od naših gospodarskih strategija i način da opstanemo.
Uskoro nam dolazi popis stanovnika i rezultati će za našu županiju biti porazni jer pretpostavljam da nam ima svega oko 45 tisuća. Nadam se da se vidimo dogodine u još većem broju, istaknuo je župan Petry.

Tradicionalnim ispijanjem rakije šljivovice Dane sira i krumpira otvorili su župan Petry, načelnik Miletić i direktor Agro-Velebita Vidaković.

Gs Press