U županijskoj dvorani za sastanke danas je svečanim potpisivanjem Ugovora o infrastrukturnim radovima na objektu u okviru projekta „Donesimo osmjeh“ između župana ličko-senjskog Ernesta Petryja s izvođačem radova tvrtkom Deltron d.o.o. iz Splita koju je predstavljao direktor Ivica Bašić konačno je označena realizacija izgradnja objekta odnosno sigurne kuće u Ličko-senjskoj županiji. Župan Petry je ovom prigodom pozdravio ovaj iskorak kojim će se svakako umanjiti patnje fizički i psihički maltretiranih osoba, mahom žena koje su žrtve nasilja u obitelji.

– Vrijednost ugovorenih radova iznosi 2.374.028,75 kuna, a rok za izvođenje radova je tri mjeseca. Na ovaj način će se osigurati skrb za osam žena i muškaraca, žrtava nasilja, a objekt će biti prilagođen i osobama s invaliditetom. Nositelj projekta je Ličko-senjska županija, u partnerstvu s Udrugom žena „Nit“ iz Korenice, kao i Centara za socijalnu skrb iz Gospića i Senja. Županija trenutno raspolaže s privremenim objektom skloništa i u tijeku je zapošljavanje osoba koje će raditi s žrtvama nasilja, naglasio je župan Ernest Petry.

Govoreći o ovoj problematici pročelnica županijskog Odjela za školstvo, sport i kulturu Valentina Bublić-Zdunić istaknula je kako je buduće sklonište namijenjeno svim osobama koje u obiteljima trpe nasilje.

-Izlaskom iz ove sigurne kuće stručne službe nastavit će praćenje razvoja situacije vezanih uz štićenike sigurne kuće kako se nasilje ne bi opet dogodilo u bilo kojem obliku. Znamo da je nasilje nad ženama i u obitelji danas najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava, a više od 80 posto slučajeva evidentiranog nasilja u obitelji su upravo žene. To svakako nisu konačne brojke kada se zna da na jedno prijavljeno nasilje u obitelji dolazi čak 10 neprijavljenih slučajeva.

Nasilje nad ženama i u obitelji ne smije ostati ostati nezamijećeno, ne smije se tolerirati u bilo kakvom obliku, već ga moramo prijavljivati i osvješćivati javnost na ovakve torture zbog kojih pate i djeca. Pri tome treba potaknuti sve institucije na još bolju suradnju i djelovanje kako bi se ove pojave dodatno umanjile i sasvim nestale, zaključila je pročelnica Valentina Bublić Zdunić.

Nazočnima su se obratili pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, demografiju i mlade te stambeno zbrinjavanje Dubravka Rukavina, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Gospić Nikolina Devčić i ravnatelj LIRA-e Andrija Brkljačić, koji su izrazili zadovoljstvo projektom, naglasivši da će se izgradnjom predmetnog objekta napokon poboljšati skrb i briga o osobama koje su žrtve nasilja, te da više potrebiti neće trebati odlaziti u druge županije kako bi im se osigurala zaštita, psihosocijalna i svaka druga pomoć.

U ime izvođača radova, splitskog Deltrona na ukazanom povjerenju zahvalio se direktor Ivica Bašić.

– Najprije moram istaknuti izuzetnu korektnost i transparentnost Ličko-senjske županije čiji odnos u Javnim natječajima svakako može poslužiti kao primjer drugim jedinicama lokalne samouprave. Nema dvojbe kako ćemo ovaj posao realizirati u zadanim rokovima, a pri tome ćemo strukom pokriti sve profesionalne aspekte ovoga projekta, rekao je direktor Deltrona Ivica Bašić.

Gs Press