Vodostaj Like od utorka ujutro stagnira, a kad će početi opadati ovisi o vremenskim prilikama, no u perušićkom Stožeru Civilne zaštite predviđaju da se do božićnih blagdana stanje na prometnicama kosinjskog kraja neće normalizirati pa je uspostavljen sustav pomoći građanima.

Načelnik Stožera Mihael Kurteš poručio je građanima da budu mirni, uspostavio se sustav kako bi sve funkcioniralo te svatko može računati na pomoć u prijevozu čamcima kao i na dostavu osnovnih namirnica i lijekova, a ne očekuju se ni prekidi opskrbe električnom energijom.

Od jučer je svih 13 učenika Donjeg i Gornjeg Kosinja i Kosinjskog Bakavca na C modelu nastave, dakle svi su u svojim kućama, nastava se odvija na daljinu, a tako će biti sve do potpune normalizacije stanja, odnosno dok ne budu prohodne sve ceste, rekao je Kurteš.

Jučer su tri kuće u Gornjem Kosinju bile ugrožene od poplave, djelatnici Crvenog križa i Centra 112 pomogli su iz njih iznijeti namještaj i dići ga na kat ili u objekte na povišenom terenu. Od nedjelju su zbog izlijevanja rijeke Like i akumulacije Kruščica zatvorene sve prometnice Gornjeg i Donjeg Kosinja i Kosinjskog Bakovca, a i danas je pod 20 centimetara vode poznati kameni Kosinjski most.

Iz poplavljenih se dijelova građani dovoze čamcima upravo do Kosinjskog mosta, odakle se cestama dalje odvoze na posao i slično, a također se čamcima prevoze djelatnici patronažne službe i oni koji obavljaju njegu u kući, te se maksimalno nastoji održavati njihov uobičajen raspored rada i svakodnevno funkcioniranje života.

Poručio je Kurteš također da će prema HEP-ovoj projektnoj dokumentaciji nakon formiranja akumulacijskog jezera za novu hidrocentralu doći do nove regulacije vodotokova te će se trajno potopiti Gornji Kosinj i Mlakva, ali bi u buduće Kosinjski Bakovac, Lipovo Polje i Donji Kosinj trebali biti mirni jer više neće imati stalne prijetnje od poplava.

Gs Press / L.O.