Promocija dopunjenog izdanja knjige ‘Sela i stanovi na Velebitu, svjedočanstva života od nastanka do nestanka’ Ane Lemić održat će se večeras u općinskoj vijećnici Općine Karlobag s početkom u 18 sati.

Predstavljanje ove impozantne knjige dio je obilježavanja 30. godišnjice Općine Karlobag.

Obilazeći oko 500 sela i zaselaka od kojih mnoga nisu više nastanjena, autorica je svojim zapisima, ilustrirajući brojnim fotografijama stvorila iscrpno djelo – monografiju, koja će zasigurno izazvati veliku pozornost kako čitateljstva, tako i svih planinara koji trajno pohode velebitske vrleti, staze, dulibe. U svakom se zapisu, u svakoj fotografiji očitava neizmjerna sentimentalnost, ljubav koja je autorici davala dodatnu snagu u svom pionirskom istraživanju velebne planine, opjevane od mnogih pjesnika.

BIOGRAFIJA:

Ana Lemić rođena je 21. lipnja 1943. Godine u Kaniži kraj Gospića. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Gospiću. Nakon završenog studija fizike s matematikom radila je nekoliko godina na Pedagoškoj akademiji u Gospiću, a od 1976. godine bila je na gospićkoj gimnaziji profesorica fizike i matematike.

Od 1996. godine pa do umirovljenja 2009. bila je ravnateljica gospićke gimnazije. Dugi niz godina aktivno se bavi planinarstvom, bila je predsjednica Hrvatskog planinarskog društva „Visočica“ iz Gospića i urednica njegova časopisa Lički planinar, u kojem je objavila mnoštvo članaka o Velebitu. Javljala se sa svojim prilozima i u časopisima Vila Velebita, Priroda, Hrvatski planinar i dr. Predsjednica je gospićkog ogranka Matice hrvatske i glavna urednica Matičinog časopisa Lička revija.

Bila je i prva predsjednica Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika. Članica je i Hrvatskog kulturnog vijeća i Hrvatske geološke ljetne škole.

Gs Press