U organizaciji Općine Karlobag, a uz potporu Ličko-senjske županije, održana je danas u Kapucinskom samostanu Konferencija o buri. Bila je ovo prigoda da o fenomenu bure govore najveći hrvatski stručnjaci za buru i objasne posebnost ovog vjetra koji je karakterističan za Hrvatsku.

Nazočne je u ulozi domaćina pozdravio načelnik Općine Karlobag Boris Smojver. Kako je pri tome rekao život mještana ovoga područja u mnogome određuje upravo bura.

Mnogi tvrde da je u Karlobagu bura jača nego li u Senju i da se bura u Senju rađa, a u Karlobagu umire. Mi lokalci znamo brojne predaje o buri, a predstavnici struke koji su dana s nama će nam znanstveno definirati neke njezine posebnosti. Bura ima jak utjecaj na život i gospodarstvo na našem području. O fenomenu bure na ovom području ima malo znanstvenih radova, kao i podataka o blagodati bure za ljudsko zdravlje. Jedan od ciljeva ovoga skupa je kroz daljnji projekt formirati Muzej bure. Da se ljudi pobliže upoznaju s ovim fenomenom i njezinim utjecajem na turizam, granu gospodarstva od koje živi ova općina. S nama je i pročelnik gospićke stanice HGSS-a Josip Brozičević koji će nam pojasniti okolnosti u kojima njegovi timovi spašavaju ljudske živote na orkanskoj buri, govorio je načelnik Općine Karlobag Boris Smojver. Također je iznio podatke da je lani na području Karlobaga 132 puhala bura koja je ograničavala uvjete vožnje u cestovnom prometu. Dakle, svaki treći dan imao je buru.

Na skupu je sudjelovao župan ličko-senjski Ernest Petry sa suradnicima.

Naš podvelebitski pojas poznat je po različitim klimatskim promjenama, pogotovo kada je u pitanju Općina Karlobag. Fenomen bure ovdje se osjeća od Baških Oštarija, preko Karlobaga i okolice pa sve do otoka Paga.
Naša županija se prostire na 10 posto površine Republike Hrvatske i pri tome imamo nazočan i fenomen bure u našem priobalju. Nastojimo iskoristiti sve klimatske benefite, posebice kada je u pitanju zdravstveni turizam kroz buru. S burom živimo, ali o njoj još uvijek znamo premalo pa sam uvjeren da ćemo danas doznati više. Mi svesrdno podupiremo ovaj skup i vjerujem da će uskoro zaživjeti Muzej o buri, kao dodatni turistički brend na području Općine Karlobag, a tako i Ličko-senjske županije, rekao je župan Ernest Petry.

Kako se čulo tijekom predavanja Karlobag je ciljano odabran kao domaćin konferencije o buri jer je teren oko Karlobaga za oko 12 posto viši od ostalih podvelebitskih mjesta, a čija obala ujedno prati planinski masiv Velebita, što znači da za planinsku atmosfersku Karlobag ima preferirani tzv. donji rubni uvjet za postizanje loma atmosferskih planinskih valova. Vrlo zanimljiva tematska predavanja održali su stručnjaci za buru: prof. dr. sc. Branko Grisogono za zagrebačkog PMF-a, Geofizički odsjek, dr. sc. Ivan Toman, Sveučilište u Zadru, Pomorski odjel, Petar Golem, FSB, Zavod za mehaniku fluida i doc. dr. sc. Željko Večenaj, PMF, Geofizički odsjek.

Gs Press