IZRAELSKO ministarstvo zdravstva objavilo je ranije ovog tjedna da je učinkovitost Pfizerovog cjepiva opala s više od 90% na oko 64%. Uočeni pad podudara se sa širenjem delta varijante koronavirusa i ukidanjem ograničenja i obaveze socijalne distance u Izraelu.

Učinkovitost cjepiva u prevenciji infekcije i simptoma bolesti pala je na 64 posto, a istodobno je bilo 93 posto učinkovito u sprječavanju hospitalizacije i ozbiljnih oblika covida-19, priopćilo je izraelsko ministarstvo zdravstva.

Oko 60 posto izraelskog stanovništva primilo je barem jednu dozu Pfizerovog cjepiva. Tijekom kampanje cijepljenja dnevni broj novih slučajeva smanjen je s više od 10.000 u siječnju na jednoznamenkaste brojeve prošloga mjeseca.

> Brže se širi, a simptomi su drugačiji: Ovo je pet najvažnijih stvari o delta soju

To je potaknulo Izrael da odustane od gotovo svih mjera fizičke distance kao i od zahtjeva za nošenjem maske. Istodobno se delta, koja je postala globalno dominantna varijanta koronavirusa, počela širiti.

Dr. Venus: Virus postaje zarazniji i širi se kao prerijski požar

Dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, kaže da Pfizer i dalje ima solidnu zaštitu od smrti i od hospitalizacija, ali da zbog novog soja pada zaštita od zaraze.

“Generalno govoreći, virus kruži na neimune osobe. Što je više takvih neimunih, nezaštićenih osoba, virus može više kružiti i preskakati s jednog na drugog i tijekom toga raditi mutacije. Te mutacije uvijek idu u dva smjera. Jedan je smjer da postanu smrtonosniji, kao što je bilo sa SARS-om ili MERS-om. Ovaj virus, prema svemu do sada, ide u drugom smjeru. On s mutacijama postaje zarazniji. On ne ubija više, ali se širi kao prerijski požar. Vrlo vjerojatno se to događa u Izraelu”, kaže dr. Venus. Cijepljeni s dvije doze Pfizera su u jako visokom postotku zaštićeni od smrti i teže bolesti, ali se mogu zaraziti a da nemaju simptome ili da ti simptomi budi prilično blagi.

“Upravo zato je važno nositi maske koliko god nam one smetaju, posebno sad po ljeti. Sve je to jasno, sve mi to znamo, ali one su ipak i dalje značajne, u kombinaciji s cijepljenjem. To je ključno. Stalno pozivamo ljude da se cijepe. Ima nekih ideja da se ljude puste da se razbole. Prvo, ne znate hoćete li se razboljeti s teškom kliničkom slikom i hoće li doći do smrtnog ishoda. Drugo, postoji post-covid sindrom. Oni koji se razbole i ozdrave imaju određene zaostatke bolesti. A imamo kvalitetno cjepivo. Zato i je ideja da se cijepi što više onih koji to mogu, i to što prije, kako bi nas što veći postotak bio zaštićen, da se virus ne može širiti ili da mu to bar jako otežamo. Kad se ne može širiti, onda virus ne može ni mutirati i onda će izumrijeti”, upozorava.

Pfizer: Učinkovitost pada s vremenom, ali i zbog novih sojeva. Potrebna je treća doza

Imunitet stečen nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom opada s vremenom, objavila je tvrtka Pfizer u četvrtak i najavila da će nastaviti razvijati dodatnu, treću dozu cjepiva, koje ću pružiti zaštitu od novih varijanti koronavirusa. Najavili su i da će u kolovozu zatražiti odobrenje za hitnu uporabu treće doze cjepiva od američke Uprave za hranu i lijekove.

“Tijekom ovog razdoblja delta soj postaje dominantan u Izraelu, kao i u mnogim drugim zemljama … Iako je zaštita od ozbiljne bolesti ostala visoka tijekom punih šest mjeseci, očekuje se da će s protokom vremena i pojavom novih sojeva doći do pada učinkovitosti u slučaju pojave simptoma. Na temelju podataka koje imaju do danas, Pfizer i BioNTech vjeruju da treća doza može biti korisna u roku od 6 do 12 mjeseci nakon druge doze kako bi se održala najviša razina zaštite”, objavio je Pfizer, a prenosi CNN.

Međutim, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u zajedničkom priopćenju da Amerikanci koji su potpuno cijepljeni zasad ne trebaju docjepljivanje trećom dozom i da nije na tvrtkama da odluče kada će one biti potrebne.

“Amerikanci koji su potpuno cijepljeni trenutno ne trebaju treću dozu”, piše u zajedničkom priopćenju FDA-a i CDC-ja, objavljenom samo nekoliko sati nakon Pfizerovog priopćenja.

Američki vladini dužnosnici naglašavaju da potpuno cijepljene osobe imaju mali rizik od zaraze, čak i od zaraznijeg delta soja. Pozivaju se i na nekoliko nedavno objavljenih studija koje tvrde da mRNA cjepiva (Pfizer i Moderna) pružaju dugotrajnu zaštitu.

> Studija: Pfizer i Moderna stvaraju imunitet koji bi mogao trajati doživotno

“Imunitet traje do 12 mjeseci, treća doza još uvijek nije potrebna”

Dr. Venus smatra da su američki regulatori u pravu te da treća doza Pfizerovog cjepiva još uvijek nije potrebna.

“CDC, FDA i NHI, tri vrhunske institucije u SAD-u, složni su da za sada ne treba dopunska, buster-doza. Jedino Pfizer smatra da treba… Ipak, nije Pfizer taj koji će o tome odlučiti. On je proizvođač cjepiva, zato postoje regulatorna tijela poput FDA-a, EMA-e i HALMED-a koja će na temelju znanstvenih dokaza zaključiti treba li treća doza ili ne. Za sad su FDA i CDC složni da ne treba”, rekao je Venus.

“Vjerujem da će praćenje titra antitijela osoba koje su cijepljene dovesti do spoznaje da imunitet traje i do 12 mjeseci nakon cijepljenja. Ja sam prvu dozu primio 27. prosinca prošle godine, drugu dozu sredinom siječnja. Kad bi ostalo da imunitet traje samo tih 210 dana, ja bih se već sljedeći mjesec trebao cijepiti. Mi smo u Zavodu svima radili serološko testiranje i imamo zaštitu. Uvjeren sam da će zaštita trajati i da do kraja ove godine nitko neće trebati treću dozu”, kaže epidemiolog.

“Hoće li trebati nagodinu, to ćemo vidjeti. Jako je bitno i koja će to biti. Ako povučemo paralelu s gripom, mi se cijepimo svaku sezonu, ali uvijek je to cjepivo malo modificirano. Nije isključeno da će možda Pfizer ili bilo koje drugo cjepivo biti dizajnirano da se na proljeće ide s drugom dozom, ali da sastav cjepiva bude prilagođen nekom budućem soju”, kaže Venus i napominje da bi ovaj scenarij imao smisla, ali da se još uvijek radi samo o teoretiziranju i povlačenju paralela.

Pfizer: Nakon treće doze razina antitijela je i do 10 puta viša

Međutim, Pfizer se zalaže da se s trećom dozom krene i ranije te se poziva na vlastita istraživanja koja pokazuju da bi treća doza cjepiva podigla razinu neutralizirajućih antitijela za pet do 10 puta u odnosu na onu koja nastane nakon dvije doze. Navode i da razvijaju i novu varijantu cjepiva za treću dozu, koja bi trebala temeljitije štititi od novih varijanti.

“Iako Pfizer i BioNTech vjeruju da treća doza BNT162b2 ima potencijal očuvati najvišu razinu imuniteta protiv svih trenutno poznatih sojeva, uključujući i delta soj, tvrtke ostaju oprezne i razvijaju ažuriranu verziju cjepiva. U slučaju delta soja trenutne verzije cjepiva napadaju samo dio proteina šiljka, a nova verzija će napadati cijeli protein”, objavio je Pfizer.

Prva serija mRNA cjepiva već je proizvedena u pogonu BioNTecha u Mainzu u Njemačkoj, a klinička ispitivanja bi mogla početi u kolovozu.

“Zbog delta soja je bitno primiti dvije doze cjepiva”

Dr. Venus naglašava da je u ovom trenutku bitno cijepiti što veći postotak populacije i to s dvije doze cjepiva.

“Bitno je primiti dvije doze cjepiva. Istraživanja u Škotskoj i Engleskoj u kojima su uspoređivali AstraZenecu i Pfizer su pokazala da drastično raste postotak zaštićenosti nakon druge doze. I za Pfizer, i za AstraZenecu, s tim da je Pfizer za par postotaka kvalitetniji. Zato je bitno da ubrzamo cijepljenje i obuhvatimo što više ljudi, ali je također bitno da dajemo druge doze zbog tog delta soja”, kaže dr. Venus.

Inače, u Hrvatskoj je, prema podacima od petka, utrošena 2.769.141 doza cjepiva. Dosad je 1.534.856 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.234.285 primilo obje doze. To znači da je u Hrvatskoj cijepljeno manje od polovine stanovništva.

Gs Press / index.hr