Sutra počinje cijepljenje

Jutros u 6 sati u Hrvatsku je stiglo prvih 9750 doza Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa.

Čuvat će se u HZJZ-u, odakle će se razvoziti u ostale županije. U nedjelju ujutro prva osoba u Hrvatskoj primit će cjepivo. Iz Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu čekaju potvrdu da će to biti upravo njihov štićenik. U Dubrovniku će prvu dozu primiti zdravstveni djelatnici. U Šibenik stiže 155 doza cjepiva.

Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe i zdravstvene djelatnike, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima te na kraju cjelokupno stanovništvo.

NOVI zarazniji soj koronavirusa

NOVI zarazniji soj koronavirusa već je otkriven u osam europskih zemalja, objavio je sinoć regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge.

“U osam europskih zemalja Svjetska zdravstvena organizacija dosad je identificirala novu varijantu covida-19 nazvanu VOC-202012/01”

Širi se i među mlađom populacijom

Prema njegovim riječima novi soj virusa širi se i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

Kluge je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. prosinca, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

Studija: Novi soj korone u Britaniji mogao bi biti smrtonosniji

Mutirani soj koronavirusa, koji se širi Britanijom, prosječno je 56 posto zarazniji od izvornog soja, upozorili su u studiji znanstvenici pozivajući na brže cijepljenje kako bi se spriječilo da umre još više ljudi.

Nova varijanta koronavirusa koja se na jugoistoku Engleske pojavila u studenome i brzo se širi vjerojatno će povećati broj hospitalizacija i broj umrlih od koronavirusne bolesti covid-19 u idućoj godini, prema radu objavljenom u srijedu.

Znanstvenici Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, analizirajući epidemiju na jugoistoku i istoku Engleske te u Londonu, zaključili su kako još nije jasno je li mutirani soj smrtonosniji od prethodnika.

“Bez obzira na to povećana brzina širenja vjerojatno će voditi do velikog porasta broja novozaraženih i procjena je da će hospitalizacije zbog covida-19 i broj umrlih dosegnuti veće razine u 2021. u odnosu na 2020., čak i ako se regionalne mjere ograničenja, uvedene 19. prosinca, zadrže”, napisali su.

U Britaniji otkriven još jedan soj

Istovremeno je u Britaniji otkriven još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je ministar zdravstva Matt Hancock,

“Detektirali smo dva slučaja novog soja ovdje u Britaniji”, izjavio je Hancock novinarima.

Dodao je da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko tjedana doputovali iz Južne Afrike.

“Ovaj novi soj nas jako brine jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na (prvi) novi soj koji je ranije otkriven”, rekao je ministar.

Novi soj izazvao uzbunu širom svijeta

Nova varijanta virusa SARS-CoV-2, nazvana B.1.1.7, pokrenula je veliku uzbunu u svijetu zbog nekoliko čimbenika.

Prvi je taj što se čini da se širi za oko 70% brže jer je u nekim dijelovima Velike Britanije počela dominirati nad uobičajenim sojem.

Drugi je to što B.1.1.7 ima više mutacija nego što bi se očekivalo, a neke od njih nalaze se na važnim lokacijama na virusu, na proteinu S.

Treći je to što se u laboratorijskim analizama pokazalo da neke od tih mutacija povećavaju sposobnost virusa da zarazi stanice te da izbjegne djelovanje obrambenog sustava.

Konačno, tu je i zabrinutost da bi virus, ako se proširi i nakupi još mutacija, mogao postati otporan na protutijela koja će stvarati postojeća cjepiva.

Mnoge su zemlje brzo uvele zabranu ulaska putnika iz Britanije, no vlade nekih europskih zemalja od tada su počele ublažavati ta ograničenja.

Utemeljitelj njemačke tvrtke BioNTech, koja je stvorila cjepivo Pfizer/BioNTech, kazao je kako je “vrlo vjerojatno da će to cjepivo biti djelotvorno protiv mutiranog soja otkrivenog u Britaniji, a da se može i prilagoditi tom soju u roku od šest tjedana”.

Gs Press / index.hr