Okupljanjima u župama domaćinima započeo je u subotu ujutro, 4. svibnja, u Gospićko-senjskoj biskupiji jednodnevni nacionalni Susret hrvatske katoličke mladeži koji će svoj vrhunac imati poslijepodne na svečanoj svetoj misi na stadionu Balinovac u Gospiću. Predvoditelj euharistije bit će splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, donedavni domaći biskup koji je i sudjelujući u organizaciji te osmišljavanju samog programa, među ostalim, predložio da geslo 12. SHKM-a bude ‘Raduj se za svoje mladosti’.

Sudionike 12. SHKM u Gospiću i Gospićko-senjskoj biskupiji čeka vrlo bogat program i grad je spreman za doček mladih, potvrdili su za HKM voditeljica Ureda HBK-a za mlade Iva Vrabac i član Organizacijskog odbora SHKM-a đakon Karlo Špoljarić.

U župama-domaćina najprije će se mladi upoznati sa župljanima i razmijeniti iskustva, te predstaviti svoje župe i zajednice iz kojih dolaze, a oko podneva će se uputiti prema Gospiću. „Od 13 sati u Gospiću započinje pretprogram na Trgu Stjepana Radića. Mladima će se na štandovima predstaviti redovničke zajednice, a tu je još i nastup VIS-a Mihovil, svjedočanstvo Mateja Lovrića, nastup Hrvatskog nadzemlja i predstavljanje zajednice Vjera i svjetlo“, rekla je Vrabec.

Među ostalim, po dolasku u grad, na punktovima će dobiti paket s hranom, majicu i šiltericu s kojima će biti prepoznatljivi kada uđu u grad. Voditelji skupina su ih zvali i provjeravali; je li sve spremno, kako se obući, kakvo ih vrijeme očekuje 4. svibnja u Lici.

Što se tiče broja prijavljenih, organizatori su zadovoljni, ali i sretni što su omogućili mladima da se gotovo do zadnjeg trenutka prijave na SHKM.

„U ovom trenutku imamo osam tisuća prijavljenih, a uz zajednice i izvođače koji će sudjelovati u programu, te s logističkom potporom, u Gospiću će u subotu biti oko deset tisuća ljudi“, rekla je Vrabac.

Oni, pak, koji dolaze iz udaljenijih krajeva Lijepe naše i iz inozemne pastve boravit će u Gospiću cijeli vikend.

„Osigurali smo im noćenje i zahvalni smo svim obiteljima u Gospićko-senjskoj biskupiji koje su stavile svoje domove i sebe na raspolaganje. Imamo smještajnih kapaciteta za više od dvije tisuće mladih i gotovo smo ih sve popunili“, dodala je voditeljica Ureda HBK za mlade, a vlč. Špoljarić, inače v. d. povjerenika za pastoral mladih Gospićko-senjske biskupije, objasnio je da će mladi biti raspoređeni diljem biskupije.

I u Senju i u Drežnik-Gradu, Rakovici, Gračacu i Slunju; u skoro svim župama, nastavio je, uz povjernikovu izraženu želju da mladima, ali i lokalnom stanovništvu, pokažu kako ima mladosti i da stoga ima nade i budućnosti, te da se zato nikada ne smiju predati.

Inače, u organizaciju susreta uključene su sve službe i ustanove iz toga kraja. Organizatori SHKM-a su im stoga zahvalni što su se stavili na raspolaganje Crkvi i što pomažu u svemu onom što je potrebno da subotnji susret prođe dobro.

Vrabec kaže da ih ipak brine, a u isto vrijeme veseli, prognoza vremena koja se poboljšava s približavanjem 4. svibnja, no ako ipak ako bude padala kiša, vjeruje da to mladima neće smetati već da će uživati u svim sadržajima – u velikome zajedništvu, radosti i slavlju Krista i svemu onomu što su pripremili za njih u srcu glavnoga grada Like.

Inače, majice koje će sudionici i mladi dobiti po dolasku u Gospić bit će ujedno akreditacija za ulazak na stadion Balinovac na kojem će se od 17 sati slaviti misa.

„Iz sigurnosnih razloga, svi oni koji ne budu imali majicu, na žalost neće moći ući na stadion“, zaključila je Iva Vrabec, dok vlč. Karlo Špoljarić ističe, zahvalan, da organizacija Susreta hrvatske katoličke mladeži ne bi bila moguća bez podrške mnogih unutar i izvan biskupije.

Susret će završiti koncertom tj. slavljeničkom pjesmom Božje pobjede, a na samom kraju svete mise će se također doznati ime, odnosno tko je domaćin idućega 13. SHKM-a.

Gs Press