Od kada smo prije mjesec i pol dana objavili tekst i fotke odbačenih hrpa salonitnih ploča na odlagalištu Rakitovac krcatih azbestom dobili smo demanti. Pisalo je kako je sve u redu jer se azbest u Gospiću odlaže u posebne „propisane kazete“. Osim toga azbest nije otrovan, samo je malčice štetan (kancerogen) po ljudsko zdravlje.

Danas smo provjerili „propisane kazete“. Iako nam se čini da su ponešto različite od sličnih kazeta diljem države, ipak treba vjerovati struci. A struka veli da u Gospiću dakle nema razbacanog azbesta koji i nije otrovan (samo je malo kancerogen) pa nema mjesta panici jer se i na fotografijama vidi kako je uzorno spremljen u posebne kazete. Na livadi.

Tihi ubojica: Azbest u pet godina usmrtio gotovo 500 ljudi

Iako je upotreba azbesta, najopasnijeg minerala koji se u 20. stoljeću koristio u proizvodnji čak pet tisuća proizvoda, u Hrvatskoj zabranjena od 2006. godine, azbestni krovovi i fasade još uvijek se nalaze na brojnim privatnim kućama i zgradama, pa i javnim ustanovama poput škola i bolnica. Od bolesti koje nastaju uslijed dugotrajne izloženosti azbestu – neizlječivog raka pleure odnosno porebrice i azbestoze – u Hrvatskoj je od 2010. do 2015. umrla 441 osoba, prema evidenciji kojom raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Prema navodu Agencije za zaštitu okolišasmrtonosna azbestna vlakna najviše se oslobađaju iz materijala ‘prilikom obnavljanja, rušenja, prijevoza, održavanja i gradnje, kao i nepropisnog pohranjivanja otpada koji sadrži azbest’.

GS press

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.