Od svih gradova Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske grad Gospić se opet pokazao kao najhladniji. Tako je u ličkoj metropoli jutros u 7 sati živa u termometru stala na -12,4 stupnja C, u Otočcu -11,3 C a na Zavižanu -14,2 stupnja.

Hrvatska danas

Vedro, ponegdje s malom naoblakom. Vjetar slab. Na obali slab do umjeren sjeverni i bura, podno Velebita bura lokalno jaka s olujnim udarima, a prema otvorenom moru i umjeren sjeverozapadnjak. Najviša temperatura na kopnu od 1 do 5, a na obali, otocima i unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 8 do 12 °C.

Hrvatska sutra

Pretežno sunčano uz postupan porast naoblake sa sjevera. Na kopnu vjetar slab, a u najsjevernijim područjima i prolazno umjeren jugozapadni. Uz obalu slaba i umjerena bura, prema otvorenom moru umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od -9 do -4, na moru od -1 do 3, a najviša dnevna od 5 do 9 na kopnu i od 9 do 13 °C duž obale i u unutrašnjosti Dalmacije.

HAK: Zbog jakog vjetra na dionicama Jadranske magistrale zabrana za I. skupinu vozila

Zbog jakog vjetra, na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), izvijestio je Hrvatski auto-klub u petak.

Za sve skupine vozila otvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, autocesta A6 Rijeka-Zagreb, brza cesta Solin-Klis (DC1), državna cesta Karlovac-Gračac-Knin (DC1), državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), Paški i Krčki most te most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku.

Na cestama u unutrašnjosti mjestimice ima poledice. Iz HAK-a pozivaju vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme.

Povremena su usporavanja zbog veće gustoće prometa na gradskim prometnicama i obilaznicama te u zonama radova i privremene regulacije prometa. Potreban je dodatan oprez i strpljenje.

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama (detaljan grafički prikaz nalazi se na Interaktivnoj karti HAK-a):

Na graničnom prijelazu Tovarnik/Šid teretna vozila na ulaz čekaju pet sati, a na izlaz na Bajakovu 30 minuta.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Gs Press / DHMZ