U dvorani Razvojnog centra Ličko-senjske županije održana je danas prva u nizu radionica  pripreme projektnog zadatka arhitektonsko urbanističkog natječaja o projektu Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije. U dvorani su se okupili mnogi pa je za ovu je temu pokazano veliko zanimanje jer su osim djelatnika Ličko-senjske županije i  Ličke razvojne agencije (LIRA) o budućem centru čuli novosti i raspravljali  predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog  rata, Državnog arhiva u Gospiću, Instituta „dr. Ivo Pilar“, Hrvatske obrtničke komore i mnogi drugi. 

U uvodnom dijelu nazočne je pozdravio župan ličko-senjski Ernest Petry.

Ministarstvo branitelja je za aplikaciju za izradu projektne dokumentacije osiguralo je 100 tisuća kuna kako bismo mogli pokrenuti postupak projektiranja budućeg Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije. Na temelju dosadašnjih prijedloga brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata odabrali smo arhitekte koji će realizirati idejno rješenje kompetentnih ustanova s ovog područja kako bi se osmislio sadržaj budućeg objekta. Ta buduća ustanova će  sadržavati povijest Domovinskog rata, kao i  vrednovanje cjelokupne povijesti ovog dijela Hrvatske. Kroz današnju radionicu ćemo implementirati brojne ideje tako da bi ih arhitekti uvrstili u budući projekt i sadržaje Memorijalnog centra. Ovaj projekt će u konačnici svojim sredstvima sufinancirati i Ličko-senjska županija. Bit će to svakako dostojanstven način odavanja pijeteta svim poginulim hrvatskim braniteljima, kao i ljudima koji su se žrtvovali za više ciljeve, istaknuo je župan Ernest Petry.

Budući Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjskom županije gradit će se nedaleko od Razvojnog centra, a građevinsku česticu za budući projekt ustupio je Grad Gospić kojega je danas predstavljala zamjenica gradonačelnika Kristina Prša. Prezentaciju sadržaja budućeg Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije održala  je arhitektica Maja Kireta iz Varaždina.

Gs Press