Foto: Ilustracija

Nakon prošlotjednog proljetnog vremena jučer je stiglo zahladnjenje s kišom i snijegom.
Jutarnji podaci DHMZ-a o visini snijega u 7 sati govore da je najveća visina izmjerena na Zavižanu, 60 cm. Riječ je o prvom ovosezonskom snijegu. Time je izjednačen datum najkasnije pojave snježnog pokrivača na Zavižanu u povijesti meteoroloških mjerenja (22. studeni iz 2008 godine).

Više od pola metra snijega se službeno mjeri i u Gorskom kotaru: Delnice 52 cm, Crni Lug Risnjak 51 cm. Obilan snijeg je zatrpao i Liku. U Gospiću je izmjereno 32 cm, a u Udbini 18 cm. U Ogulinu su jutros izmjerena 22 cm snijega. Podsjetimo da je prije dva tjedna (9. studenog 2015) u Ogulinu postavljen novi temperaturni rekord za studeni s ljetnih 27.2°C. Snijega ima na Sljemenu 24 cm. Od nizina snijega ima u Karlovcu 7 cm i Hrvatskoj Kostajnici 1 cm. Snijeg je pao i na Učki i Ćićariji, a zabijelio je i dalmatinske planine.

Ciklona Oto je donijela i velike količine oborine. U Senju je u zadnja 24 sata (do jutros u 7 sati) palo 149.4 mm kiše (ukupno od ciklone 149.9 mm).

Gotovo cijelu Liku protekle noći zahvatilo je sniježno nevrijeme, u Gospiću je palo više od 30 centimetara snijega, a u gorskim predjelima snježni pokrivač je i viši. Vlažan snijeg prouzročio je rušenja stabala, koji su oštetilo dalekovode i niskonaposnku mrežu pa je šire područje Gospića jutros ostalo bez struje, a od 12,45 sati ponovno je opskrbljen strujom, izvijestila je Elektrolika. Snijeg u Lici još pada i njegova visina je premašila 40 centimetara. Snježno nevrijeme uzrokovalo je velike kvarove na dalekovodima i distribucijskoj mreži na području Županije ličko-senjske, zbog čega je bez struje, kako je izvijestila Elektrolika, ostalo 16000 korisnika.

Pod teretom snijega su porušena stabla oštetila etroenergetsku mrežu, pa je bez električne energije jutros ostalo cijelo područje grada Gospića i šire okolice, područje Donjeg Lapca, dio Sv. Jurja, veći dio općine Perušić i Vrhovine, Ličko Lešće, dio naselja općina Gračac i Rakovica.

Obilazak dalekovoda i otklanjanje kvarova otežava neporhodnost cesta. Svi radnici “Elektrolike” na terenu su i ulažu maksimalne napore kako bi se kvarovi što prije otklonili, navodi se u priopćenju.

GsPress

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.