Temeljem Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu potpora održavanju proizvodnje mlijeka na području Ličko-senjske županije u 2024. godini, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry potpisao je danas ugovore s prijevoznicima mlijeka, ukupne vrijednosti 129 tisuća eura.

Uz župana Petryja potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić te pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam Marijana Lulić.

Župan Ernest Petry izrazio je zahvalnost prisutnima na dosadašnjoj suradnji te naglasio kontinuiranu potporu Ličko-senjske županije održavanju proizvodnje mlijeka, a sve kako bi zadržali postojeće prerađivače odnosno proizvođače mlijeka na području županije.

– „Ovo je treća godina za redom da Ličko-senjska županija sufinancira skupljanje i prijevoz mlijeka kroz dodjelu potpora za održavanje proizvodnje mlijeka. Protekle dvije godine 50 % sredstava osigurano je putem Ministarstva poljoprivrede, koje je navedenim učešćem u financiranju prepoznalo potrebu i važnost ulaganja u održavanje proizvodnje mlijeka i poljoprivrede na području Ličko-senjske županije.“

U protekloj godini su kroz ovu poticajnu mjeru prijevoznici mlijeka prikupili 1.781.762 litara mlijeka od ukupno 104 proizvođača s područja Ličko-senjske županije na koji način se od strane Županije putem poticaja prijevoza održala i proizvodnja mlijeka za koje je ujedno osigurana prodaja otkupljivaču Vindiji d.d. iz Varaždina.

Nakon potpisivanja ugovora, prijevoznici mlijeka izrazili su zadovoljstvo podrškom Županije i zahvalili se cijelom timu na čelu sa županom Ernestom Petryjem.

Treba napomenuti da se kroz navedenu mjeru proizvođačima mlijeka osigurava otkup jer da od strane Županije nije uvedena mjere poticaja prijevoza, veliki dio manjih OPG-ovaca odnosno proizvođača mlijeka ne bi imao mogućnost bavljenja mljekarstvom radi nemogućnosti prodaje mlijeka krajnjem otkupljivaču.

Gs Press