U Austriji od danas obvezno cijepljenje odraslih

0

U AUSTRIJI je danas stupio na snagu zakon o obveznom cijepljenju opće odrasle populacije.

Predsjednik Alexander Van der Bellen potpisao je “Savezni zakon o obveznom cijepljenju protiv covida-19” nakon što je prihvaćen u parlamentu. To je najstroži zakon te vrste u Europi.

U susjednoj Njemačkoj još uvijek se raspravlja o uvođenju obveznog cijepljenja opće populacije. Italija i Grčka uvele su obvezno cijepljenje samo za starije građane.

Svi iznad 18 se moraju cijepiti, postoje samo neki izuzeci

U Austriji se nova pravila primjenjuju na sve stanovnike u dobi od 18 godina i starijih, a izuzeci su trudnice i oni koji se ne smiju cijepiti zbog postojećih zdravstvenih tegoba.

Osobe koje su nedavno preboljele covid-19 također su izuzete od cijepljenja pod određenim uvjetima.

Sredinom ožujka počet će se provoditi nasumične provjere, a necijepljene će se kažnjavati s novčanom kaznom do 3600 eura.

Ne spominju OSNOVNA OBILJEŽJA ODGOVORNOSTI ZA ŠTETE U MEDICINI ?

Građanskopravna odgovornost za štete u medicini jedan je od najvažnijih instituta u sklopu prava koje uređuje zdravstvenu djelatnost. Na području medicine postoje različite vrste odgovornosti (npr. kaznena, stegovna).  Odgovornost za štete u medicini vjerojatno je važnija od kaznene i stegovne odgovornosti zbog činjenice da se javlja češće od kaznene odgovornosti te da je po svojim posljedicama ozbiljnija od stegovne odgovornosti. Na odgovornost za štete u medicini primjenjuju se opći propisi o odgovornosti za štetu.

Neke slučajeve odgovornosti za štetu u medicini neposredno su relevantni i zakonski propisi (pravila o pristanku pacijenta). Opći propisi o odgovornosti za štetu također se primjenjuju i prilikom popravljanja štete.  Ovdje se ne radi o pristanku “pacijenta” jer je zakonsko propisano obavezno cijepljenje!

Spominju se novčane kazne za necijepljene, a uopće se ne spominje odgovornost za zdravstvene posljedice ili smrt uzrokovanu od obveznog cijepljenja.  Hoće li Austrija tj. Alexander Van der Bellen preuzeti i odgovornost ako građanin nakon obaveznog cijepljenja umre od Covid-19 ?

Gs Press / index.hr