Odobrena i suradnja s preko 30 organizatora TOP događanja   

Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o dodjeli bespovratnih sredstava i potpora temeljem ranije raspisanih javnih poziva. Riječ je o Javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. putem kojeg je ukupno dodijeljeno preko 3,4 milijuna eura za 41 projekt, a sredstva su dodijeljena i putem Javnog natječaja za udružene turističke zajednice i to preko 2,9 milijuna eura za 114 projekata koji su zadovoljili sve uvjete natječaja.

„Snažan i razvijen sustav turističkih zajednica jedan je od ključnih temelja daljnjeg razvoja hrvatskog turizma, odnosno razvoja turističke ponude na razini destinacija, kao i provedbe njihove učinkovite promocije u globalnim okvirima. Dodjelom sredstava za udružene turističke zajednice, kao i za regionalne turističke zajednice na nedovoljno razvijenom području i kontinentu pozitivno utječemo na disperziju turističkog prometa, produljenje sezone, poticanje turističke potrošnje, a samim time i na održivost hrvatskog turizma“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako važan dio ponude predstavljaju i kvalitetna događanja koja su često glavni motiv dolaska u pojedinu destinaciju.

Turističko vijeće HTZ-a na današnjoj sjednici usvojilo je i odluku o odobrenju sredstava u iznosu od gotovo 1,3 milijuna eura namijenjenih za marketinške suradnje s preko 30 organizatora TOP događanja u 2024. godini, a među kojima su primjerice ATP turnir Plava Laguna Croatia Open Umag, INmusic festival, SEA STAR festival, Rabska fjera, Dubrovačke ljetne igre, Sinjska alka i dr.

„Razvoj kontinenta i nedovoljno razvijenih područja, kao i poticanje na udruživanje turističkih zajednica kako bismo sustav učinili snažnijim i otpornijim, snažno doprinosi provedbi ciljeva naše reforme, jer time potičemo razvoj turizma podjednako u svim dijelovima zemlje kao i jačanje kvalitete proizvoda i usluga. Zbog toga svake godine povećavamo sredstva za tu namjenu, a ove godine osigurali smo rekordni iznos od 10 milijuna eura za regionalne i lokalne turističke zajednice. Kvalitetu ponude potičemo i kroz sufinanciranje TOP događanja te me veseli kako ćemo i ove godine podržati više od 30 događanja, od obale do kontinenta, koji će sigurno biti dodatni motiv dolaska turista tijekom cijele godine“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Dodajmo kako su članovi Vijeća usvojili i Godišnje izvješće o izvršenju programa rada HTZ-a za 2023. godinu, kao i prateća financijska izvješća prema kojima je HTZ u prošloj godini ostvarila ukupni prihod, koji uključuje i sredstava iz posebnih fondova, u iznosu od 47.855.541 eura. Navedeno predstavlja realizaciju od 100,1% u odnosu na planirane prihode.

Gs Press