Dana 22.09.2023. godine grad Gospić ostvario je cjelogodišnji lanjski turistički promet i time smo potvrdili uspješnost turističke godine 2023. U brojkama to izgleda ovako: 2022. godine ostvareno je 40 068 noćenja, dok je 2023. godine u vremenu od 01.siječnja – 22 rujna ostvareno  40 331 noćenje. Ujedno, a što nas najviše i veseli i daje dodatan vjetar u leđa, upravo je činjenica da smo povećali  prosjek ostanka naših turista, odnosno zadržavanja gosta u Gospiću 3 dana. Grad Gospić nije preopterećen sezonalnošću , već nam turisti dolaze tokom cijele godine. Tržišta s kojih nas gosti najviše posjećuju su Njemačka, zatim Nizozemska, Italija i Francuska te važnu ulogu imaju naravno i  domaći gosti. Odličan geoprometni položaj, turistički potencijali – kulturni i  prirodni i velika podrška gradske uprave kao i privatnog sektora te ostalih  relevantnih  institucija svakako su čimbenici zaslužni za ovakav izniman turistički uspjeh. Bilo je samo pitanje dana kada će turistički potencijal grada Gospića biti prepoznat diljem svijeta . Već sada možemo proglasiti da je ova godina za grad Gospić rekordna. Rad i trud  zaposlenika i svih onih koji doprinose razvoju turističkog potencijala , podizanje kvalitete turističke ponude, promocija na ciljanim tržištima zemalja Europe a i promjena trendova u putovanju doprinijeli su ovakvim turističkim rezultatima.

Zbog konstantnog povećanja broja gostiju i noćenja sve više ljudi u Gospiću želi se baviti turizmom i ugostiteljstvom. Zbog toga bilježimo velike investicije u smislu otvaranja kuća za odmor i apartmana visoke  kvalitete jer raste potreba za smještajnim kapacitetima i svim pratećim uslugama.

 Poseban razlog što ove iznimne rezultate dijelimo s građanima baš danas je upravo taj što se danas, kao i svake godine,  na 27. rujna  u cijelome svijetu obilježava Svjetski dan turizma, a ovogodišnje geslo pod kojim se održava je TOURISM & GREEN INVESTMENTS / TURIZAM I ZELENA ULAGANJA.

Misija UNWTO-a je promocija razvoja odgovornog, održivog i univerzalno prihvatljivog turizma.

Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. Uvođenjem inovacija i digitalnih tekovina, među ostalim ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima.

💚Čestitamo na izvrsnim rezultatima cijelom turističkom sektoru, Gradu Gospiću i svim našim sugrađanima, a osobito onima koji svojim trudom, zalaganjem pridonose razvoju turističkog i ugostiteljskog sektora, te koji neumorno rade na  razvoju turizma kao značajne gospodarske aktivnosti.  

Svima želimo sretan Svjetski dan turizma!

Gs Press / Turistička zajednica Grada Gospića