Mnogi su se građani jutros probudili i shvatili da neće tako brzo krenuti na posao jer su im automobili bili okovani ledom, od vjetrobranskih stakala do retrovizora i vrata koja nisu mogli otvoriti tako lako. Stoga, nije na odmet ponoviti nekoliko trikova koji će vam hladna jutra učiniti ugodnijima, jer ćete brže sjesti u vozilo, upaliti grijanje i krenuti.

Na TikToku se pojavio video koji je mnoge začudio, jer u njemu žena pokazuje kako se zapravo koristi strugalica za led kojom čistimo vjetrobransko staklo.

– Ovaj trik za struganje leda naučila sam na TikToku jutros u 6 sati jer nisam mogla spavati – rekla je Lizzy u videu.

U videu pokazuje kako jednom stranom struže po ledu, a potom je strugalicu okrenula na drugu stranu i led je brzo skinula sa stakla.

Vidjevši video, ljudi su u isto vrijeme bili i oduševljen i zbunjeni.

’17 godina sam vozač i ovo sam sad prvi put saznao.’, prokomentirao je netko.

‘Ne mogu vjerovati da nisam znala za to.’, nadovezala se jedna žena.

Među komentarima uz njezinu objavu našao se i ovaj savjet: ‘Najvažniji savjet je da uđete i upalite auto dok to radite. Pustite auto da se zagrije i odmaglite prozore kako biste bili spremni za vožnju’, prenosi Mirror.

Trikovi kako brže ujutro odlediti auto

Napravite domaći sprej za brzo odleđivanje

Vrlo je jednostavno. Radi se o tekućini za odleđivanje kojom ćete ujutro pošpricati zaleđena stakla, led će brzo omekšati i lako ćete ga ukloniti, bez mukotrpnog struganja.

U bocu sa sprejem stavite jednu litru alkohola, decilitar vode i žličicu deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte i to je to. Postoji još jedna varijanta – u boci s raspršivačem pomiješajte alkohol i vodu u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

Trik za lakše otvaranje vrata

Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. A želite li zaštititi vrata od zaleđivanja, da ih ujutro možete bez problema otvoriti, posegnite za nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Pazite gdje parkirate i zaštitite stakla

I mudro parkiranje spašava od jutarnjeg struganja leda s vozila. Imate li mogućnosti, parkirajte ga tako da prednji dio bude okrenut na istok i da ga ne zaklanjaju zgrade i kuće. Na taj način će prve jutarnje zrake polako otapati led na vjetrobranskom staklu pa ćete ujutro prije krenuti na posao.

I stavljanje kartona na stakla je odličan način prevencije stvaranja leda preko noći. Umjesto kartona možete staviti i stari ručnik.

Zaštitite brisače i retrovizore

Želite li da se brisači ne zalijepe za zaleđeno stakla, stavite na njih stare čarape. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih ‘zapakirate’ u plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Gs Press / 24sata.hr