Tomislav Zrinski,kandidat za župana Ličko-senjske županije: Donji Lapac mala općina za veliki kriminal

0

Prije nekoliko tjedana javnost sam upoznao sa određenim mogućim nezakonitostima vezanim za ostvarivanje poljoprivrednih poticaja Ilije Obradovića kao i sa muljanjima koja se vezuju uz  stambeno zbrinjavanje na području Općine Korenica.

Javnosti se ubrzo obratio i sam Ilija nastojeći opravdati opisano ponašanje i pri tom iznositi veliki broj neistina. Jutros jedan nacionalni medij opet prenosi  činjenice o Obradoviću i njegovo objašnjenje (dobar izgovor zlata vrijedi) , te sam prisiljen  ponovo  se obratiti javnosti kako bi upravo, oni prije izbora načelnika općine Donji Lapac  dobili puni uvid u lik i djelo Ilije Obradovića.

Kako je jednostavno čovjeka uhvatiti u laži bilo je dovoljno pribaviti službeni zapisnik sa sjednice   Općinskog vijeća Donji Lapac, održanog 23. rujna 2019. godine, gdje je Ilija Obradović pred svim nazočnim vijećnicima odgovorno tvrdi da se ne nalazi na listi za stambeno zbrinjavanje  u općini Plitvička jezera. Poradi vjerodostojnosti takvog podatka u prilogu je preslika dio zapisnika sa navedene sjednice. Pa u ovom slučaju se može primijeniti narodna poslovica „ako laže koza, ne laže rog“.

Poznato je da su naši građani veoma osjetljivi kada dobiju podatke o muljanjima sa novcem od poticaja, te je isto tako poznato da je Ilija Obradović dobio  170. 000,00 kn što osobno tvrdi, nastojeći umanjiti ukupnu količinu državnog novca jer pri tome nije spomenuo da je OPG Krasolika koji vodi njegova supruga isti  OPG dobio potporu od ukupno 794. 910,88 kn u 2019. godini i  293. 179,57 kn u 2018. godini što je gotov preko milijun kuna potpora, pri tome pretpostavljamo da Ilija i njegova supruga i dalje žive u zajedničkom domaćinstvu i sredstva se slijevaju u isto domaćinstvo što je i logično ali nije logično Iliji Obradoviću, tek sada nakon što je otkriveno potvrđuje tu činjenicu za nacionalni medij.

Također je zanimljiv podataka da su otac njegove supruge  i brat , preko OPG  ostvarili u 2019.g.potpore u iznosu 395. 656,00 kn. Mnogi u Donjem Lapcu se s pravom pitaju pa kako pobogu oni ostvaruju potpore a drugi ne.

Možda odgovor na to pitanje leži u Ministarstvu poljoprivrede gdje stoluje izvjesni  Milan Tankosić, ravnatelj u istom ministarstvu, čiji je brat , zaposlenik u komunalnog društva u  Donji Lapac koji je u 2018.g. ostvario potpore u  iznosu 294.684,75 kn, a isti piše programe za dobivanje bespovratnih sredstava koje odobrava upravo Milan Tankosić.

S obzirom da je više-manje poznato tko upravlja komunalnim poduzećem u Donjem Lapcu ne treba puno mudrosti da se zaključi kako je sve dobro povezano i umreženo upravo kako bi se dobila što veća bespovratna sredstva i tako došlo do stečenog državnog novaca bez motike.

Uz sve to vrlo teško je objasniti činjenicu o dodjeli općinskih stanova u Donjem Lapcu  na pravo korištenja , kao i dodjela materijala za stambeno zbrinjavanje  općinskim djelatnicima članovima upravo SDSS-a, kao i neopravdano korištenja putnih troškova.

Sve se to događa u vrijeme  dok se u Donjem Lapcu nalazi veliki broj osoba i čitavih obitelji u socijalno  ugrožavajućoj situaciji koji su   sigurno u odnosu na djelatnike općine , članove SDSS-a  trebali biti prioritetniji u zbrinjavanju ali očito se lista kroji po nekim drugim načelima.

Naravno da je građanima i vijećnicima u Općini Donji Lapac poznat još velik broj sumnji u brojne nezakonitosti kada su u pitanju prethodno navedene osobe, ne bi rekli „mala općina za veliki kriminal“ ali ostavljam nadležnim državnim tijelima da u okvirima svojih nadležnosti poduzmu propisne radnje kako bi se provjerili prethodno navedeni postupci kako bi se  potvrdila ili otklonila sumnja u nezakonitosti istih osoba.

zapisnici sa sjednice općinskog vijeća Donji Lapac (1)

Tomislav Zrinski