Tijekom proteklog vikenda evidentirano je 8 prometnih nesreća i 3 narušavanja javnog reda i mira

0

Tijekom proteklog vikenda (6. – 9. travnja 2018. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je osam prometnih nesreća i tri narušavanja javnog reda i mira.

Promet

Jedna prometna nesreća je sa smrtno stradalom osobom, a dogodila se jučer, u 16 sati na državnoj cesti broj 8, kod Karlobaga, Općina Karlobag, kada je 60-godišnji slovenski državljanin, upravljajući motociklom slovenske nacionalne oznake, iz smjera Karlobaga u smjeru Rijeke, izlaskom iz oštrog desnog zavoja, uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad upravljačem motocikla, pao na kolnik te udario u zaštitnu metalnu ogradu. Vozač motocikla je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja.

Jedna prometna nesreća je s ozlijeđenom osobom, a dogodila se na području Otočca. U njoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Otočca (3) i Korenice (3).

Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika, započinje sezona intenzivnije vožnje mopeda i motocikala, odnosno povećava se broj vozača mopeda i motocikala u prometu. Stoga, ovom prilikom vozače tih kategorija vozila želimo podsjetiti na sljedeće:

 • prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti,
 • uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),
 • zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,
 • provjeriti tlak u gumama,
 • upaliti dnevno ili kratko svjetlo,
 • ne upravljajati pod utjecajem alkohola ili droga,
 • poštivati dopuštena ograničenja brzine,
 • prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),
 • prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga,
 • izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,
 • prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),
 • ne voziti slalom između vozila,
 • kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati i ne dokazivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla.
 • predviđati poteze vozača (drugih) automobila,
 • voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe,
 • voziti sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),
 • poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu.

Tijekom proteklog produženog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je 157 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 7 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u nedjelju u Gospiću, kod 25-godišnjeg hrvatskog državljanina (2.13 g/kg).

Najveća utvrđena brzina kretanja od 255 km/h izmjerena je u nedjelju na autocesti A-1, u smjeru Splita, između Gospića i Zira, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 43-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja  motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od jednog mjeseca.

Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su drskim ponašanjem na području Gospića (1), svađom i vikom na području Senja (1) i Novalje (1).

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.           

Gs Press / POLICIJSKA UPRAVA LIČKO-SENJSKA                                    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.