Tijekom proteklog vikenda evidentirana su 3 kaznena djela, 13 prometnih nesreća i 5 narušavanja javnog reda i mira

0

Tijekom proteklog vikenda (9. – 12. srpnja 2021. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su 3 kaznena djela, 13 prometnih nesreća i 5 narušavanja javnog reda i mira.

Kriminalitet

Policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom, 48-godišnjakom i 20-godišnjakom (svi iz Otočca) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo prisile prema službenoj osobi.

Sumnjiče se da su jučer oko 1.40 sati u Otočcu, tijekom postupanja fizički napali i prijetili policijskim službenicima, pokušavajući ih spriječiti u daljnjem obavljanju poslova iz nadležnosti policije.

Oni su uhićeni, predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava protiv biti će podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici Policijske postaje Novalja dovršili su kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjim državljaninom Češke zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo teške krađe.

Sumnjiči se da je u petak, 9. srpnja 2021. godine na plaži Zrće iskoristio nepažnju 30-godišnje državljanke Slovenije i otuđio joj torbicu.

Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

U petak, 9. srpnja 2021. godine u Novalji, nepoznati počinitelj je kroz otvorena vrata na terasi ušao u apartman iz kojeg je otuđio novac u čemu ga je pokušala spriječiti 44-godišnja vlasnica.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Promet

Sedam prometnih nesreća je s ozlijeđenim osobama i to dvije u kojima su četiri osobe teško ozlijeđene i pet prometnih nesreća s lakše ozlijeđenim osobama.

Izdvajamo prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama koje su se dogodile u subotu, 10. srpnja:

  • u 10,30 sati na dionici državne ceste broj 1, u Pećanima, kada je 65-godišnjak iz Pitomače upravljao osobnim automobilom slovenske nacionalne oznake te prilikom uključivanja u promet s parkirališta nije propustio sva vozila koja se kreću cestom i automobilom udario u motocikl zagrebačke registracijske oznake kojim je upravljao 58-godišnjak iz Samobora. Vozač motocikla je teško ozlijeđen, a protiv vozača automobila biti će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
  • u 15,40 sati na dionici državne ceste broj 8, kod mjesta Seline, kada je 42-godišnji državljanin Češke upravljao osobnim automobilom češke nacionalne oznake iz smjera Senja u smjeru Karlobaga, te uslijed umora prešao automobilom na lijevu prometnu traku i prednjom stranom automobila udario u osobni automobil slovenske nacionalne oznake kojim je iz suprotnog smjera upravljao 42-godišnji slovenski državljanin, a potom automobil češke nacionalne oznake udara i u motocikl slovenske nacionalne oznake. U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen vozač motocikla i 53-godišnja putnica na motociklu, te 43-godišnji putnik iz osobnog automobila češke nacionalne oznake, dok je vozač osobnog automobila češke nacionalne oznake lakše ozlijeđen. Protiv vozača automobila češke nacionalne oznake koji je prouzročio prometnu nesreću biti će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Pet prometnih nesreća je s lakše ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Senja (2 lakše ozlijeđene osobe), Korenice (2 lakše ozlijeđene osobe) i Novalje (1 osoba lakše ozlijeđena).

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (3), Korenice (2) i Senja (1).

Tijekom proteklog vikenda provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je 189 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od toga 74 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,  40 prekršaja nevezanja sigurnosnim pojasom i 8 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer u Karlobagu kod 56-godišnjeg hrvatskog državljanina (2,30 g/kg).

Kako bi se izbjegle najteže posljedice u prometu skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozačima da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića jer za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Najveća utvrđena brzina kretanja od 255 km/h izmjerena je jučer na autocesti A-1, u smjeru Splita, između Gospića i Zira, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 24-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od jednog mjeseca.

Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su tučnjavom na području Karlobaga (2) i Otočca (1), te svađom i vikom na području Otočca (1) i Korenice (1).

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnom sudu.

Gs Press /  Policijska uprava Ličko-senjska