Tijekom proteklog vikenda (5. – 8. veljače 2021. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirane su tri prometne nesreće, tri narušavanja javnog reda i mira i pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva.

Promet

Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Korenice (2) i Otočca (1). 

Tijekom proteklog vikenda provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je 55 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 3 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. 

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je jučer, 7. veljače na državnoj cesti broj 52, predio Špilnik, kod 28-godišnjeg hrvatskog državljanina (1.19 g/kg). 

Javni red i mir 

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su svađom, vikom i držanjem životinja bez nadzora na području Korenice, te na području Otočca držanjem životinja bez nadzora.

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnom sudu.    

Pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva

U petak u 10,25 sati su djelatnici jednog poduzeća prilikom izvođenja radova u Gospiću pronašli topničko zrno 76 mm, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Skrećemo pozornost na činjenicu da se ostavljena minsko-eksplozivna sredstva mogu zloupotrijebiti, te da do istih mogu doći neovlaštene osobe a posebno djeca što za posljedicu može imati i stradavanje.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.  

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.                                               

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska