Tijekom proteklog blagdana (31. prosinca 2020. godine – 4. siječnja 2021. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su tri kaznena djela, osam prometnih nesreća, jedno narušavanje javnog reda i mira i dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava.

Kriminalitet

Policijski službenici Policijske postaje Otočac dovršili su kriminalistička istraživanja:

  • nad 57-godišnjakinjom i 29-godišnjakinjom (obje s područja Općine Josipdol) zbog osnova sumnje da su počinile krađu.

Sumnjiče se da su 30. prosinca 2020. godine iz prostorije firme u mjestu Jezerane otuđile 20 tisuća kuna.

Nadležnom državnom odvjetništvu biti će dostavljeno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave;

  • nad 25-godišnjakom iz Švice zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje.

Sumnjiči se da je u subotu, 2. siječnja 2021. godine  u jutarnjim satima na pašnjaku u Švici prijetio ubojstvom 64-godišnjakinji iz Švice. On je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje i policijski službenici Policijske postaje Senj dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom iz Senja. On se sumnjiči da je u srijedu 30. prosinca 2020. godine u Senju prijetio ubojstvom 29-godišnjakinji iz Senja. On je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu.

Promet

Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (6), Otočca (1) i Novalje (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je ukupno 8 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 2 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u petak, 1. siječnja u Gospiću kod 36-godišnjeg hrvatskog državljana (1.57 g/kg).

Javni red i mir

Narušavanje javnog reda i mira počinjeno je svađom i vikom na području Otočca, te će protiv počinitelja biti podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu.

Dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava

U četvrtak, 31. prosinca 2020. godine u Gospiću je građanin dragovoljno predao 156 komada detonatorskih kapisli i jedan komad streljiva, što je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

I ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.  

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost. 

Gs Press / Policijska uprava ličko-senjska