Tesli čovječanstvo puno duguje

0

Na današnji dan prije 166 godina rođen je u Smiljanu Nikola Tesla, jedan od najvećih genija ljudskog roda. Sa 112 prijavljenih patenata  prijavljenih u SAD-u  Tesla se uvrstio u plejadu najvećih izumitelja na polju elektrotehnike čije dosege baštinimo i danas.

U holu Kulturno-informativnog centra Gospić ovim povodom organiziran je Okrugli stol na temu „Hidrocentrale Teslinog doba danas“, kulturne baštine o kojoj znaju tek rijetki.  U ime Muzeja Like Gospić sudionike manifestacije je pozdravila ravnateljica dr.sc. Tatjana Kolak.

Cilj ovog Okruglog stola je ustanoviti koliko su danas u praksi upečatljive Tesline vizije, jesmo li se odmaknuli od tih osnova? Ove godine je tema ovog znanstvenog skupa posvećena hidrocentralama. Prije 130 godina počela je raditi Teslina hidrocentrala na rijeci Niagari, a gotovo nadomak Teslinog dvorišta, u Kosinju se vrše pripreme za realizaciju HES Kosinj 2.

S nama su danas stručnjaci HEP-a, Ministarstva zaštite okoliša i predstavnici tvrtki koje se bave realizacijom studija utjecaja na okoliš. Posebno pozdravljam župana ličko-senjskog Ernesta Petryja i gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčević kojega kao domaćina molim da otvori ovaj Okrugli stol,  reklla je dr. sc. Tatjana Kolak.

Govoreći o izvorima energije iz hrvatskih i američkih rijeka gradonačelnik Karlo Starčević  u prvi plan je istaknuo  genijalnost  Nikole Tesle.

Tesla je kao voda: neiscrpan, pun snage i energije. Kažu da je voda nešto najgipkije, ali i najrazornije na svijetu. Tako je i sa Teslom koji je svojim znanjem i izumima promijenio svijet svojega vremena, podarimo nam je brojne izume današnjice, a mnogi njegovi patenti samo čekaju trenutak da bi se primjenile u praksi. Tesla će živjeti vjekovima jer je izumio X-zrake, radio, mobitele koje danas svi imamo, zaključio  je gradonačelnik Starčević i proglasio Okrugli stol otvorenim.

Među predavanjima vezanim uz povijest hidocentrala na nekoliko lokacija u Hrvatskoj svakako je posebnu pozornost privukao Jurica Cindrić s temom „Minijaturna hidrocentrala na Plitvičkim jezerima“. Još za Teslina života ova je hidrocentrala na jezeru Veliki Burget, iz skupine Gornjih jezera, stavljena u pogon da bi el. strujom napajala jedan hotel. Kako smo mogli čuti trenutno je tijeku rekonstrukcija ove hidrocentraale kao povijesne i tehničke znamenitosti.

Na temu „HE na Krki i njezin utjecaj na Nacionalni park“ više je govorila  stručna voditeljica ove ustanove Gordana Goreta. O povijesnoj važnosti Munjare kod Karlovca na rijeci Kupi elaborirao je ravnatelj Zavičajnog muzeja u Oznju Stjepan Bezjak. O rizicima vjetroelektrana zbog udara munje govorio je  dr. sc. Viktor Milardić sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva, dok je  mr. sc. Milan Filipović iz Udruge „Gavran“ definirao  temu „117 godina konvencionalnih elektroenergetskih sustava“.

Nakon Okruglog stola sudionici su se zaputili u MC „Nikola Tesla“ u Smiljan kako bi nakon obilaska svjedočili prvim vožnjama balonom na topli zrak iznad ovog dijela Like, ali su vožnje odgođene zbog jake bure.

Gs Press