Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna  s ciljem podizanja svijesti građana o učestalosti obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti u svijetu te ih upozore na čimbenike rizika: povišene masnoće u krvi i povišeni krvni tlak, prekomjernu konzumaciju soli i alkohola te nedovoljnu tjelesna aktivnost, to su čimbenici na koje možemo utjecati, međutim postoje i čimbenici na koje ne možemo, a to su starija životna dob, obiteljska sklonost i muški spol.

Povodom toga 28. rujna  Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske u suradnji s ljekarnom Pablo, općom bolnicom Gospić i  srednjom Medicinskim školom Gospić organizirana je javnozdravstvena akcija u ljekarni Pablo Dr. Ante Starčevića 16 u vremenu od 11 – 13 h gdje se svim posjetiteljima obavio osnovni preventivni postupak, mjerenje krvnog tlaka, šećera, indeks tjelesne mase te su posjetitelji dobili savjet od dr. interniste – kardiologa. Građanima kojima su utvrđene povišene vrijednosti dobili su preporuke daljnjih konzultacija sa svojim liječnicima.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) još uvijek su vodeći javnozdravstveni problem i u svijetu i u Hrvatskoj. Odnose najviše života – čak preko 18,6  milijuna godišnje!

Ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom “Koristi srce za svako srce”.

Tragom toga i svjesnosti probleme i rane prevencije u Hrvatskoj je u 2023. godini započeo  probir koji se odvija po obaveznom pregledu pri upisu djece u prvi razred osnovne škole, pri čemu se koristi jednostavna dijagnostička rutinska pretraga mjerenja ukupnog kolesterola. Ciljna skupina su sva djeca pri sistematskom pregledu kod upisa u 1. razred osnovne škole. Ako se kod djeteta utvrdi povišena vrijednost ukupnog kolesterola, školski liječnik upućuje dijete na obradu kod pedijatra. Kod djece s utvrđenom porodičnom hiperkolesterolemijom, izabrani liječnik  na probir upućuje njihove roditelje te braća i sestre, sukladno preporuci pedijatra.

Također su se posjetiteljima dijelili i promotivni materijali o pravilnom mjerenju krvnog tlaka, te preporukom što pojedinac može sam učiniti kako bi spriječio i kako postigao povoljne učinke na zdravlje srca i krvnih žila.

Male promjene u životnim navikama, kao što su pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, prestanak pušenja   i manji unos soli mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca.

Gs Press