OBILJEŽAVAMO SVJETSKI DAN GLAZBE

21.06.2024.

KONCERT TANGO GLAZBE NA TRGU STJEPANA RADIĆA U 20 SATI

Akademski harmonikaški orkestar “Ivan Goran Kovačić” je osnovan 1977. godine pri KPD “Slovenski dom” u Zagrebu gdje djeluje do 1990. godine. Početkom 1991. pripaja se SKUD-u “Ivan Goran Kovačić” gdje je i danas jedna od sekcija. Osnivač i dirigent orkestra, dipl. ing. Zvonko Šiljac vodi orkestar sve do rujna 2003. godine kada umjetničko vodstvo preuzima Gordana Šuštić, profesor harmonike, magistar znanosti i umjetnosti te glazbeni pedagog u glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru. Od sredine 2009. godine do listopada 2013. godine orkestrom ravnaju Anamarija Nerad, Damir Bužleta, Gordana Šuštić, Vjekoslav Babić i Stjepan Vuger. U travnju 2023. vodstvo orkestra preuzima Paulo Rušnov.

Orkestar je jedan od najuspješnijih amaterskih glazbenih ansambala u Zagrebu te među najboljima u Europi na području harmonikaške glazbe, a s brojnim nagradama osvojenim na smotrama i gostovanjima u zemlji i inozemstvu proteklih 40 godina te svojim sveukupnim radom uspješno razbijaju predrasude o harmonici kao narodnjačkom instrumentu te publici nude sasvim drugačiju sliku tog impresivnog instrumenta.

U bogati opus orkestra ubrajaju se brojna klasična djela, kao i skladbe suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja. Orkestar redovito izvodi i najpoznatija djela filmske glazbe, tango glazbe i francuske šansone.

Orkestar vrlo uspješno surađuje s Hrvatskim društvom skladatelja te brojnim eminentnim imenima hrvatske glazbene scene. Redovito nastupa na Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli te Glazbenim smotrama djece i mladeži Republike Hrvatske a za svoj je rad primio mnoga priznanja i nagrade na brojnim međunarodnim natjecanjima u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji, Češkoj i Portugalu, na kojima gotovo uvijek promovira hrvatsku suvremenu glazbu. Posebno se ističu osvojena prva mjesta na međunarodnim natjecanjima harmonikaša u Puli i Slavonskom Brodu te brojne nagrade i priznanja s natjecanja i gostovanja diljem Europe.

ŽIVOTOPIS

Paulo Rušnov, (1996., Zagreb) završio je osnovnu glazbenu školu „Ferdo Livadić“ u Samoboru u klasi prof. Gordane Šuštić, a srednju glazbenu školu u Glazbenom učilištu „Elly Bašić“ u klasi prof. Stjepana Vugera. Diplomirao je na muzičkoj akademiji u Puli, smjer klasična harmonika, u klasi izv. prof. art. Dražena Košmerla. Kao stipendist programa Erasmus, prvi semestar u akademskoj godinu 2018./2019. odslušao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u klasi izr. prof. Luke Juharta. Tijekom dosadašnjeg školovanja nastupao je kao solist s Akademskim harmonikaškim orkestrom Muzičke akademije u Puli, na 7. Ciklusu koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, Varaždinskim baroknim večerima te u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog povodom ciklusa “Glazbene staze: Volim,volim,volim”.Pohađao je više ljetnih škola te seminara kod eminentnih profesora (ElsbethMoser, Owen Murray, Teodoro Anzellotti, PavloFenyuk, Friedrich Lips, Borut Zagoranski, Slavko Magdić, Luka Juhart). Zapažene rezultate kao solist ostvario je na natjecanjima: 60. Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa; 1. nagrada, 1. mjesto, 8. hrvatsko natjecanje za harmoniku, Daruvar-1. nagrada, 6. hrvatsko natjecanje za harmoniku, Daruvar- 1. nagrada, 7. Akordeon art Istočno Sarajevo-2. nagrada;Lions Grand Prix XXIII. Rijeka-posebna nagrada. Na temelju rezultata ostvarenih u 2022 godini dodijeljen mu je Oskar znanja Agencije za odgoj i obrazovanje. Uz solističke rezultate, afirmirao se i u komornoj glazbi. Sa kvartetom “2×2″ (2 harmonike te sopran i mezzo- sopran) primio je Rektorovo priznanje te osvaja apsolutnu 1.nagradu na 8.hrvatskom natjecanju za harmoniku Daruvar, te 1. nagradu na 2. međunarodnom festivalu harmonike i komorne glazbe ” EUFONIJA”, Novi Sad.
Od 2019. do 2023. godine radi u OGŠ pri OŠ dr. Jure Turića u Gospiću a od 2024. u Glazebnom Učilištu Elly Bašić u Zagrebu kao učitelj harmonike.

Gs Press