Sveti Antun jedan je od najštovanijih i najomiljenijih svetaca u hrvatskom narodu. Posvećene su mu mnoge crkve te su po njemu mnogi dobili imena.

Danas slavimo jednog od najomiljenijih i najčašćenijih svetaca katoličkog svijeta. Iako se svetog Antu naziva ‘Padovanskim’, on je u tom gradu živio svega nekoliko mjeseci, a u Italiji je boravio nekoliko odlučujućih godina. Rođen je 1195. godine u Lisabonu, a na krštenju  dobiva ime Fernandez Martin de Bulhorn. Njegovi roditelji bili su plemićkog podrijetla.

Ovaj je svetac oduvijek bio posebno slavljen među Hrvatima. Sveti Antun Padovanski bio je dokazani prijatelj male djece, zaštitnik slabih i potrebitih. Iako je umro u 36-oj godini života, i ovo kratko vrijeme provedeno u ovoj dolini suza bilo je dovoljno da bi stekao vječnu zahvalnost katolika.

Danas se sv. Ante posebno slavi u Ličkom Novom, Drežnik Gradu, Krasnu, na Zavižanu i Generalskom Stolu. Ovu višestoljetnu tradiciju nisu uspjeli slomiti niti najkrući državno-politički režimi. Nekada se imenima Ante i Antonija nije smjelo javno čestitati imendan, nego se moralo govoriti: „Sretan ti tvoj dan“! Tužno i glupo u isto vrijeme. Iz čistog prkosa netko je u Župi Dubrovačkoj netom prije početka Domovinskog rata napisao grafit: “Živija nam Ante, prezime mu znate“!  Stoga danas iskreno čestitamo imendan svima koji nose ovo prečasno ime, ime sveca koji je za kratkoga života postao besmrtan.

Gs Press