Sam Blagdan Svete Katarine (Svete Kate) se obilježava 25. studenog, što znači da blagdan prema pučkom kalendaru posljednji dani jeseni i dolazak zime. Također, od Blagdana Sv Katarine (Sv. Kate) kreću i pripreme za Božić te se pjevaju božićne pjesme. Meteorološka izreka koja spominje Sv. Katarinu, veže se uz snijeg, jer zapravo u ovo doba dolazi do znatnog pogoršanja vremena te zahlađenja. Donosi li snijeg ili ne, za Svetu Katarinu se kaže da je simbol hrabrosti.

Tko je Sveta Katarina?
S​veta Katarina je rođena u 3. stoljeću u egipatskom gradu Aleksandriji. Potječe iz ugledne plemićke obitelji, navodno kraljevske krvi, stoga postoji mogućnost da je sveta Katarina bila princeza. Poznata je po iznimnoj ljepoti, učenosti i mudrosti.
Maštovita legenda o životu te nadaleko poznate svetice, govori kako je ona prije svoga krštenja usnula znakoviti san. Vidješe ona Djevicu Mariju gdje drži na rukama dijete Isusa. Djevica zamoli Isusa da uzme Katarinu za svoju službenicu, no dijete okrenu glavu i reče kako nije dovoljno lijepa. Probudivši se, Katarina se poče zapitivati kako bi se svidjela božanskome Djetetu i što joj je činiti. Nije se smirila sve do trenutka svoga krštenja. Tada joj se Krist opet ukaza u snu i uzme je za svoju nebesku zaručnicu. Stavi joj prsten na ruku i probudivši se ona ga nađe na ruci. Nosila je taj prsten do kraja svoga života.
Ukoliko vam ove godine ne donese snijeg, neka vam donese mnogo hrabrosti kada god bude trebalo te svim Katarinama, Katama i Katicama želimo sretan imendan…
Gs Press