Švedska i Finska idu u NATO

0

TURSKA je podržala učlanjenje Švedske i Finske u NATO, navode iz ureda finskog predsjednika Saulija Niinista. U međuvremenu je isto potvrdio i sam NATO.

Ministri vanjskih poslova triju država potpisali su memorandum o proširenju NATO-a. “Postignut je trostrani sporazum”, kazali su iz NATO-a. Ubrzo nakon toga oglasio se i šef NATO-a.

Šef NATO-a: Imamo sporazum

Turska je pristala podržati nastojanja Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, izjavio je u utorak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Sa zadovoljstvom mogu najaviti da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za pridruživanje NATO-u”, rekao je novinarima na marginama summita NATO-a u Madridu.

“Turska, Finska i Švedska potpisale su memorandum koji se odnosi na zabrinutosti Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma”, dodao je.

Erdogan bio protiv, pa popustio

Ova odluka dolazi neposredno prije summita lidera članica NATO-a u Madridu. Podsjetimo, turski predsjednik Tayyip Erdogan bio je protiv ulaska ovih dviju država u NATO, optužujući ih konstantno da su utočište za teroriste. Referirao se time na kurdske političke aktere koji tamo djeluju.

Švedska i Finska su ulazak u NATO zatražile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Gs Press / index.hr