SENJ – Svečanom sjednicom gradskog vijeća Senja u kuli Nehaj obilježen je Dan Grada Senja. Na sjednici su uručena gradska priznanja za 2021. godinu, a u goste Senju stigli su brojni uzvanici. Sjednicu je otvorio predsjednik gradskog vijeća Željko Tomljanović. Program je vodio Ivan Prpić Špika.

Gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović je najavio transformaciju gradske uprave, gradskih institucija i ustanova, otvoreni proračun, uređenje šetnica, parkova, obnovu luke, gradnju rotora Trbušnjak, rekonstrukciju Stare ceste, gradnju doma za stare i nemoćne, uređenje novih i postojećih biciklističkih staza i šetnica, čime će se aktivirati turistički potencijali destinacije.

Župan ličko-senjski Ernest Petry je naglasio da je prvi zadatak revitalizacija gospodarstva kako bi se stvorili preduvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i time zaustavio demografski kolaps. Naime, na deset posto teritorija Hrvatske živi tek 43 tisuće stanovnika. Župan Petry je podsjetio na senjske projekte u kojima je prisutna Primorsko-goranska županija. Primjerice, ulaganje u senjsku luku i priprema za gradnju doma za starije. Ličko-senjski župan je podsjetio da je u prihvatnom centru u Gospiću primljeno više od 700 osoba iz Ukrajine te trajnije zbrinuto 600 Ukrajinaca.

Senj je biser Jadrana i hrvatska vlada i ministarstva pomažu maksimalno u realizaciji projekata, rekao je ministar Butković dodajući da Senj u posljednjih 15 godina ima kontinuitet projekata, za što treba pohvaliti sve gradonačelnike. Projekti su najbolji odgovor na krize koje je donijela korona i rat u Ukrajini, poručio je ministar Butković podsjećajući da je Senj dao veliki doprinos u stvaranju države, da Senjani znaju što je rat i što su ljudske patnje te da je nužno pokazati suosjećanje s ljudima iz Ukrajine.
Ministar Butković je podsjetio na veliko ulaganje u senjsku luku, najavio za sljedeću godinu rekonstrukciju Jadranske magistrale od Sibinja od Senja, 11 milijuna kuna vrijednu obnovu Stare ceste te najavio da će se još za ovog mandata vlade pokušati napraviti korak naprijed u realizaciji izgradnje autoceste Križišće – Žuta Lokva.

Na sjednici su uručena i gradska priznanja. Nagrada za životno djelo uručena je Branimiru Tomljanoviću za doprinos razvoju rukometa u Senju. Počasnim građanina Senja proglašeni su supružnici Juraj Lokmer i Fila Bekavac Lokmer koji su u 40 godina volonterskog rada osmislili, organizirali i realizirali niz projekata od iznimnog kulturnog i znanstvenog značenja za Senj. Nagrade Grada Senja dodijeljene su hrvatskom paraolimpijcu, stolnotenisaču Tomislavu Špalju za promociju Senja na sportskim borilištima diljem svijeta te posmrtno Mili Butkoviću Podgorcu za doprinos u kreiranju i ostvarenju senjske kulturne baštine. Gradske nagrade dobili su i dobrovoljni darivatelji krvi Krešimir Blažević i Nenad Pleša. Zahvalnice su zaslužili Marijanka Martulaš za doprinos glazbenom životu Senja te glazbenik i pedagog Domagoj Biondić, autor himne senjskog vrtića. U ime nagrađenih zahvalio se Juraj Lokmer.
Na svečanosti u kuli Nehaj nastupila je klapa Senjkinje.

Čestitari

Senju su došli čestitati saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, ministar mora, prometa i infrastukture Oleg Butković, državni tajnici Darko Nekić i Sanjin Rukavina, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Siniša Orlić, general zbora Josip Lucić, član DIP-a Emil Tomljanović, predsjednik županijske skupštine Ličko-senjske Marijan Kustić, župan ličko-senjski Ernest Petry, predsjednik skupštine Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, načelnik Policijske postaje Senj Marin Jančić, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, predsjednik gradskog vijeća Otočca Tin Ostović, gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, predsjednik gradskog vijeća Novog Vinodolskog Neven Pavelić, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, predsjednik gradskog vijeća Bakra Milan Rončević, načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić, načelnik Općine Karlobag Boris Smojver, predsjednik općinskog vijeća Vinodolske općine Dean Barac, predstavnici Grada Raba, općina Lopar i Novalja, senjski župnik dr. Richard Pavlić, upravitelj svetišta na Krasnu vlč. Stjepan Zeba, župnik Vratnika Jure Marčinko.

Gs Press