U Kulturno-informativnom centru u Gospiću svečano je otvorena mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Empowering digital literacy for tomorrow”.

Projekt traje 24 mjeseca, a partneri su škole iz Njemačke (koordinatori), Turske i Litve.

U planu je sudjelovanje 25 učenika u dobi od 14 do 17 godina, a svi troškovi projekta su pokriveni sredstvima Europske unije.

Glavni cilj ovog projekta je osigurati digitalnu transformaciju sudionicima kroz razvoj digitalne spremnosti za 21. stoljeće, što uključuje unapređenje kreativnosti, kritičkog razmišljanja te promociju multikulturalnosti i multilingvalnosti.

Svečanom otvorenju prisustvovala je ravnateljica Gimnazije Gospić, profesorica Anela Serdar Pašalić, koja je na samom početku srdačno pozdravila sve nazočne. Na otvorenju je prisustvovala i koordinatorica projekta Erasmus+ za Gimnaziju Gospić prof. Edita Klobučar, te profesori Gimnazije Gospić koji su uključeni u projekt, Zvonimir Knežević, Ivana Tomljenović i drugi.

Među uzvanicima su bili župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Brkljačić Orešković, ravnatelj OŠ dr. Jure Turića iz Gospića Ivica Radošević, ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković, te profesori, učenici i studenti iz Litve, Njemačke i Turske.

Nakon uvodnog zabavnog programa koji je pripremio HKUD “Degenija”, župan Petry se obratio prisutnima ističući važnost ovakvih projekata za upoznavanje s kulturama drugih zemalja te mogućnostima obrazovanja u Ličko-senjskoj županiji. Posebno je naglasio ulaganje županije u obrazovanje kako bi se postigli najviši europski standardi.

-Čast mi je da vas mogu danas pozdraviti, želim vam dobrodošlicu u Republiku Hrvatsku i našu Ličko-senjsku županiju. Vjerujem da će vas domaćini kroz projekt Erasmus+ upoznati bolje s našim gradovima, županijom, cijelom Republikom Hrvatskom kao i mogućnostima školovanja na području naše županije.

Kao Županija u posljednje vrijeme jako puno ulažemo u školstvo kako bi postigli najbolje europske standarde. U ovome prostoru gdje sad boravimo, uskoro će završiti radovi vezani uz projekt “Poboljšanje STEM vještina u osnovnim školama” čime dokazujemo da radimo sve kako bi pružili što bolje školstvo i uvjete za naše mlade, istaknuo je župan Petry.

Ovaj Erasmus plus projekt predstavlja izuzetnu priliku za mlade učenike da steknu nova znanja i vještine te da se upoznaju s različitim kulturama i jezicima. Inicijative poput ove doprinose razvoju digitalne pismenosti i otvaraju vrata novim mogućnostima za buduće generacije.

Gs Press