Na obalama rijeke Novčice u prigradskom naselju Žabica danas je svečano otvoren samostan klauzurnog  reda Karmelićanki  pod imenom  Presveto srce Isusovo. Gospićko-senjska biskupija pozvala je na današnju svečanost apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua koji je 2020. godine blagoslovio kamen temeljac ovoga samostana, a danas je predvodio euharistijsko slavlje. Na svečanosti su bili prisutni predstavnici lokalne vlasti, direktori javnih poduzeća i ustanova, kao  i sveukupno svećenstvo s ovih prostora.

Biskup gospićko-senjski  mons. Zdenko Križić je pozdravio sve nazočne.

-Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua rado se odazvao pozivu da predvodi ovo euharistijsko slavlje i da na određeni način zaokruži izgradnju ovoga doma molitve. Pozdrav đakovačko-osiječkom metropolitu Đuri Franiću iz čije biskupije k nama dolazi ova zajednica sestara Karmelićanki. S nama je splitsko-makarski mitropolit mons. Dražen Kutleša, riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, biskup krčki mons. Ivica Petanjak, biskup šibenski mons. Tomislav Rogić. S nama je izaslanik zadarskog nadbiskupa mons. Josip Lenkić. Pozdravljam predstavnike senjskog kaptola, sve svećenike, redovnike i redovnice.

Pozdravljam župana ličko-senjskog Ernesta Petryja, gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića, kao i predstavnike svih gradova  i općina u našoj Biskupiji. Tu su i predstavnici ustanova, brojnih udruga i institucija. Hvala svim dobročiniteljima zaslužnim za gradnju ovoga samostana, a to ste zapravo svi vi prisutni, istaknuo je biskup mons. Zdenko Križić i tijekom propovijedi se osvrnuo na veličinu žrtve klauzurnih sestara Karmelićanki.

Na otvaranja samostana Karmelićanki pristigli su mnogi vjernici iz cijele Hrvatske, Slovenije  i BiH.  Došlo je i nekoliko autobusa krcatih vjernicima i  svećenstvom. Samostan klauzurnih redovnica Karmelićanki dislociran je iz naselja Žabica, ima svoj vrt i sve uvjete za boravak ovog crkvenog reda. Samostan, njegove štićenice i sve nazočne blagoslovio je mon. Giorgio Lingua.

Ukupna vrijednost radova na samostanu  procijenjena je na 15 milijuna kuna s PDV-om, a izvođač radova bilo je građevinsko poduzeće „AB gradnja“ d.o.o. za građenje i inženjering iz Karlovca.

Gs Press