Obilježavanje rođendana Oca Domovine dr. Ante Starčevića i Dana Ličko-senjske županije započelo je jutros polaganjem vijenaca na njegovu spomen-bistu u Velikom Žitniku i komemoracijom za poginule branitelje i civilne žrtve rata u Gradskom groblju u Gospiću.

U Kinu „Korzo“ je na svečanoj sjednici Županijske skupštine Ličko-senjske županije bilo mnoštvo uzvanika. Bio je tu predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, od jučer počasni građanin Ličko-senjske županije, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, mnogi državni tajnici, saborska zastupnica Anta Pocrnić Radošević, predstavnici Ličko-senjske županije, nekolicina župana, Vladimir Šeks te veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasyl Kyrylycho.

Marijan Kustić je govoreći o radu Županijske skupštine istaknuo je kako je dolaskom na vlast nove političke garniture HDZ započela snažna ekspanzija ovog dijela Hrvatske koja se očituje razvojem infrastrukture i provođenjem brojnih projekata. Župan ličko-senjski Ernest Petry je u svojem izlaganju nekoliko puta prekidan pljeskom krcate dvorane.

-Mi smo uvijek ponosni što čuvamo uspomene na naše korijene i zaslužne ljude. Od Oca Domovine, preko bana Jelačića do dr. Franje Tuđmana. Na sve naše branitelje.

Poštovani premijeru Plenkoviću, ministre Medved, državni tajnici i dragi prijatelji. Dobro nam došli u zemlju vukova, medvjeda i sokolova. Naša je županija na glasu po mnogim ljepotama i prirodnim bogatstvima. Nikada nismo stvarali podjele pa su nam dobrodošle ideje svih ljudi dobre volje. Za ličko-senjskog župana sam izabran 30. svibnja prošle godine, na dan kada je moj pokojni otac u Hrvatskom saboru dao prisegu.

Svjestan sam ogromne časti, ali i odgovornosti. Naša snaga je u ljudima, u povjerenju koje imamo iz svih naših Gradova i Općina. Zato pitam ima li nam uzvišenijeg cilj od dobrobiti naših ljudi. Naša snaga je u našem jedinstvu pa moram reći kako je časno doživjeti situacije kao iz 1990. godine kada smo na poziv dr. Tuđmana gotovo svi do jednoga znali kuda ćemo se svrstati i kojim putem krenuti, zaključio je župan Petry i izlaganje završio riječima: Živjela nam Hrvatska, živjela Ličko-senjska županija, slava Ukrajini!

Ukrajinski veleposlanik Vasyl Kyrylycho se u vrlo emotivnom govoru još jednom zahvalio Republici Hrvatskoj na iskrenoj skrbi za njegove izbjegle sunarodnjake.

-Vidim da vi izuzetno poštujete svoje mrtve i sjećate se svih žrtava Domovinskog rata. Nažalost, u našoj Domovini se vodi krvava agresija, ruše se gradovi, ubijaju civili. Hrvatska je nedavno prošla rat i otuda vaše ogromno razumijevanje za ukrajinske tragedije. Od sunarodnjaka sam doznao kako su ovdje izuzetno toplo primljeni, da su ih svi građani iskreno prihvatili. Hvala vam na tome- rekao je veleposlanik Vasyl Kyrylycho.

Na svečanoj sjednici uručena su broja priznanja i nagrade, a za počasnog građanina Ličko-senjske županije proglašen je premijer Andrej Plenković koji je u svojem govoru isticao izvrsnu suradnju koju ima s županom Petryjem.

-Dragi prijatelji, uvaženi Ernest, poštovani Marijane i Anita. Drage Ličanke i Ličani, Ukrajinke i Ukrajinci. Ugodno je danas biti s vama i dijelom ove svečanosti. Nalazimo se u Županiji koja ima herojsko srce. Ličko-senjska županija je naša najveći prostor, ali nažalost s najmanjim brojem stanovnika. Zemljopisno spajate kontinentalnu i primorsku Hrvatsku, vi ste poveznica Zagreba i Dalmacije, preko vas idu mnoge prometne rute, prijevoz putnika i roba. Ovoj Županiji treba pomoć. Demografski je osakaćena, rat je učinio svoje, a slično je i s gospodarstvom.

Vi ste izuzetno zaslužni što je Hrvatska opstala, nikada se Lika nije predavala. Nalazite se na području dva nacionalna parka, tu je Park prirode Velebit i mnoga zaštićena područja. Ono što je dobro, vi ste valorizirali ta bogatstva. Činjenica da je ova Vlada stalno na terenu, da smo stalno skupa, pomaže ukupnoj revitalizaciji, dogovorima i ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske. Vaše proglašenjem mene osobno za počasnog građanina Ličko-senjske županije doživljavam kao odličnu gestu, kao priznanje meni kao premjeru i mojim suradnicima da smo unatrag šest godina radili dobro. Ovo je stimulacija da radimo još više, da još bolje osnažimo vaš fiskalni kapacitet i poboljšamo standard ovdašnjih ljudi, zaključio je Andrej Plenković.

Javno priznanje dodijeljeno je ministru branitelja Tomi Medvedu, kao i mnogim humanitarcima koji su se na djelu iskazali u prihvatu i smještaju ukrajinskih izbjeglica: NP Plitvička jezera, hotelu „Ana“ iz Gospića i restoranima „Maki“ i „Prašina“. Za kulturni doprinos nagrađena ja otočanka Manja Kostelac Gomeričić, za požrtvovnost DVD Sinac i humanost GD Crvenog križa Gospić. Vlado Dasović iz Brinja također je dobio Javno priznanje.

Priznanja za životno djelo dodijeljeno je posthumno Mati Čopu za gospodarske projekte, Marinu Ćaćiću i Josi Starčeviću-Ćeli za doprinos u sportu i Milanu Kranjčeviću za životno djelo.
Na koncu Svečane sjednice je mješoviti zbor iz Kijeva, Harkova i Lavova izveo pjesmu „Slava Ukrajini“.

Gs Press