Svečano obilježen Dan Grada Gospića

0

Obilježavanje Dana Grada Gospića započelo je jutros polaganjem vijenaca na zajedničkom križu u groblju Svete Marije Magdalene. Uz gradonačelnika Karla Starčevića vijenac je položio župan Ernest Petry, predstavnici Policije, HV i brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Potom je sveta misa služena u katedrali Navještenja blažene djevice Marije.

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana povodom Dana Grada Gospića i blagdana Svete Marije Magdalene održana je u dvoranu kina „Korzo“.

Osim domaćina bili su tu župan ličko-senjski Ernest Petry, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Darko Nekić, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, član Vrhovnog suda Darko Milković, predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, general Josip Lucić, predstavnici Policijske uprave, Hrvatske vojske, nekolicina gradonačelnika iz gradova-prijatelja Gospića, kao i brojna izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednica Gradskog vijeća Ana Marija Zdunić je u svojem govoru istaknula kako je Gospić još 1729. godine Gospić dobio prvu pučku školu, a već 1781. godine sagrađena je današnja katedrala Navještenje blažene djevice Marije.

-Gospić se od tada razvija kao urbano središte. Gospić je Velebit, Gospić je rijeka Lika, Novčica i Bogdanica. Gospić je Nikola Tesla, Gospić je dr. Ante Starčević, Grga Rupčić, Miroslav Kraljević i mnogi koji su iza sebe ostavili svijetao trag. Nažalost, imali smo pandemiju, rat u Ukrajini, opću inflaciju. U ovim nepredvidivim okolnostima mi uvijek osluškujemo život naših građana. Izuzetno sam ponosna na ovaj sastav Gradskog vijeća jer se oko svih važnih pitanja odluka postiže konsenzusom. Rad političkih opcija nije prepucavanje za neki politički poen, već donošenje odluka za dobrobit naših građana, rekla je predsjednica Gradskog vijeća Ana Marija Zdunić.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević naveo je mnoštvo detalja s kojima se ponosi jer su izravno utjecali na kvalitetu života na ovim prostorima i pri tome se malo pohvalio.

-Nakon pet godina našega, više nego li uspješnog mandata, Gospić je uređen i stabilan grad. Na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja proširit ćemo Dječji vrtić za pet dobnih skupina i na duže vrijeme riješit probleme smještana najmlađe populacije.

Iz Divosela se u dva pravca izrađuje novi sustav aglomeracije. Osim proširenja vodovodne mreže uvelike će se smanjiti gubici iz vodovodnog sustava. Procjena vrijednosti ovoga projekta je daleko iznad 40 milijuna kuna, kada ćemo vodoopskrbu riješiti za najmanje 50-100 godina. Na području Ličkog Osika rješava se vodovodni sustav duljine preko sedam kilometra. Na području Vrebca i Pavolvca također će se riješiti problemi vodoopskrbe. Proširit će se i Muzej Like. Planiramo i odlagalište građevinskog otpada. Pri završetku je atletska staza i izgradnja pomoćnog nogometnog igrališta, za što smo sami osigurali sredstva, nabrajao je Starčević.

Čestitajući Dan Grada Gospića župan Ernest Petry zahvalio se Gradu Gospiću na vrlo korektnoj suradnji te naveo samo neke projekte koji su u različitim fazama realizacije.

-Zahvaljujući resornim Ministarstvima i odličnoj sinergiji naših Općina i Gradova realizirali smo brojne projekte i preko 90 novih je u različitim fazama realizacije. Spomenut ću samo gospićke zaobilaznice, u Gospiću će se u Pazariškoj ulici graditi novi Memorijalni centar Domovinskog rata. U Gospiću se gradi Središnji državni ured za katastarske knjige, uz suport Ministarstva poljoprivrede gradit će se Centar za brdsku poljoprivredu za koji smo već osigurali 3 milijuna kuna. Bit će to osnovni subjekt i nositelj poljoprivrede na ovome području.

Zato naglašavam da samo suradnjom resornih Ministarstava, sredstvima iz EU fondova i našom lokalnom suradnjom možemo osigurati uvjete oživljavanja ovih prostora, zaključio je župan Ernest Petry.

Dan Grada Gospića nazočnima je čestitao izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić. Povodom Dana Grada Gospića javna priznanja dodijeljena su Počasnoj graničnoj pukovniji Grada Gospića, posthumno obitelji Ivana Čanića Baje, stožernog brigadira Domobranske pukovnije Gospić koji je poginuo u operaciji Oluja i prof. Ani Lemić, predsjednici ogranka Matice hrvatske Gospić.

Gs Press