U SRIJEDU Hrvatsku očekuje vrhunac drugog ovogodišnjeg toplinskog vala.

U našu zemlju i dalje stiže vrlo topao i razmjerno suh zrak sa sjevera Afrike. Bit će uglavnom sunčano i temperature će, najavljuju iz DHMZ-a, ići do 37 stupnjeva. Puhat će slab i tek ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, na moru i jugo.

Za tri regije oglašen je crveni meteoalarm zbog iznimno visokih vrućina. Riječ je o zagrebačkoj, karlovačkoj i riječkoj regiji. Za ostatak Hrvatske izdano je narančasto upozorenje.

 

 

Toplinski val po danima

Nakon vrhunca vrućina u srijedu na Jadranu se ekstremne vrućine nastavljaju i u četvrtak, dok će na kopnu biti nešto lakše.

Za četvrtak je crveno upozorenje na snazi u splitskoj regiji, što je jedina regija u kojoj će vrhunac toplinskog vala zapravo biti u četvrtak. Za dubrovačku, kninsku i riječku regiju proglašen je narančasti alarm, a za ostatak Hrvatske žuti.

Velike vrućine zadržat će se u splitskoj regiji i u petak pa je tako za to područje oglašen narančasti alarm, dok je žuti alarm za petak aktivan u dubrovačkoj, kninskoj i riječkoj regiji.

U nedjelju žuto upozorenje vrijedi za dubrovačku, splitsku i riječku regiju – dakle, za cijelu obalu.

 

 

Sutra vrhunac toplinskog vala, evo prognoze po regijama

Sutra se očekuje najviše temperature ovoga ljeta, a već će noć ponegdje biti topla, pa se temperatura neće spustiti ispod 20 stupnjeva. Slično vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj. Uz obilje sunčanih sati i popodnevnu temperaturu oko 35 stupnjeva u hladu, potrebno je upozoriti na veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, prognozira za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Na sjevernom Jadranu noć će ponegdje biti i vrlo topla, a dan vruć, stoga je na snazi i upozorenje na vrućinu najvišeg stupnja. U gorju noć i jutro ipak osjetno ugodniji, no danju će temperatura vrlo brzo rasti i na vrijednosti iznad 30 stupnjeva.

U Dalmaciji uglavnom vedro. Na obali, osobito u urbanim središtima ni noć neće pružiti potrebno osvježenje za kvalitetan odmor. Danju će temperatura porasti na vrijednosti između 32 i 36. U dalmatinskom zaleđu temperature bi mogle biti najviše u Hrvatskoj i ići do 37 stupnjeva.

Blago osvježenje na moru pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, a za one koji će osvježenje potražiti u moru – temperatura mora bit će oko 25 stupnjeva.

Zbog vedrine na jugu zemlje UV indeks bit će vrlo visok pa se treba zaštititi od štetnog UV zračenja i od vrućine, osobito tijekom najtoplijeg dijela dana.

Navečer na kopnu moguće nešto kiše, ali i pljuskovi

Poslijepodne u unutrašnjosti porast naoblake, mjestimice uz umjerenu vjerojatnost za poneku kap kiše, ali i lokalne pljuskove, osobito na sjeverozapadu.

Ponegdje su mogući i jači pljuskovi.

Kraj ekstremnih vrućina na kopnu u petak. Na Jadranu će i noći biti jako tople, a toplinski val će se zadržati do kraja tjedna

Kraj velikih vrućina na kopnu dolazi s četvrtka na petak. U četvrtak popodne osvježenje će ponegdje doći uz intenzivne pljuskove, lokalno i grmljavinsko nevrijeme s tučom, pa će se u promjenljivi petak ipak moći lakše disati.

U četvrtak popodne te u noći na petak na sjeveru Jadrana bit će intenzivnih pljuskova, lokalno i nevera koje će donijeti prolazno osvježenje, prognozira meteorologinja za HRT.

Ponovimo, na kopnu će za vikend biti ugodnije temperature, dok će se na Jadranu toplinski val zadržati do kraja tjedna. Idući dani na Jadranu vrući i vrlo vrući, osobito u Dalmaciji gdje se temperatura ni noću mjestimice neće spustiti ispod 25 stupnjeva.

“Tijekom ovih dana zaštitite se od visoke temperature koja može vrlo nepovoljno utjecati na zdravlje. Posebno pripazite na osjetljivije skupine, starije i nemoćne te djecu, a ne zaboravite ni životinje”, napominje još meteorologinja.

Gs Press / index.hr