Želeći definirati buduće amandmane na prijedlog proračuna Grada Otočca za 2021. godinu, danas je u prostorijama GO HDZ-a grada Otočca održana konferencija za novinare. Govoreći o proračunu predsjednik GO HDZ-a Otočca Branislav Šutić najprije je informirao novinare o prolongiranju održavanja za danas najavljene sjednice Gradskog vijeća koja će se ipak održati 31. prosinca.

Govoreći o detaljima predloženog proračuna Šutić je naglasio razloge pripreme amandmana.

-Važno je reći da je Otočac grad s perspektivom i da je u kompatibilnosti s državnom vlašću. Sa mnom je danas i Savjet mladih HDZ-a jer je upravo predloženi proračun Grada Otočca prihvatljiv u svojem većem dijelu. Prihvatit ćemo sve prijedloge vezane uz financiranje ustanova jer ti zaposlenici moraju biti osigurani u smislu svoje budućnosti. Zbog niza okolnosti i COVID-19 naše je gospodarstvo na niskoj razini. Mi kroz proračun moramo sačuvati radna mjesta, uz nove mogućnosti zapošljavanja. Tako je Dječji vrtić predloženo 1,5 milijuna kuna više nego li lani, tu je i radio Otočac, kao i svi korisnici gradskog proračuna. Ono što ćemo mi podržati, ali i dati svoje amandmane, je lokalna infrastruktura i održavanje cesta. Smatram da akcenat moramo staviti na mlade ljude, dati im poticaj. Također smo mišljenja da trebamo dati poticaj socijalno ugroženima. To će biti okosnica naših amandmana na proračun Grada Otočca za narednu godinu, ustvrdio je Šutić.

Predsjednik Savjeta mladih HDZ-a grada Otočca Domagoj Matasić zahvalio se na brizi vezanoj uz mlade ljude. On je sudjelovao u kreiranju nekih amandmana i usvojio njihove prijedloge. Matasić je također napomenuo da će mladi učiniti sve kako bi se Otočac razvijao u pravom smjeru, pri čemu su nova radna mjesta i demografija osnovni segmenti na kojima treba raditi.

Govoreći u kratkim crtama o poticajnim mjerama za mlade i demografsku obnovu Šutić je istaknuo povećanje naknada za prijevoz učenika, kao i mogućnosti da Grad Otočac otkupi građevinsko zemljište za gradnju kuća mladih obitelji. Također je iskazao skrb o socijalno ugroženim građanima, hrvatskim braniteljima i umirovljenicima, pomoć trgovačkim društvima i obrtnicima. Jedna od predloženih ideja je i otvaranje Pučke kuhinje u Otočcu. U ovom su smislu povećane sve ranije predložene stavke proračuna od strane gradonačelnika Stjepana Kostelca, što se posebno ogledava u povećanju naknada za novorođenu djecu, gdje se s predloženih 200 tisuća kuna amandmanom ova stavka povećava na milijun kuna.

Iako je kao prva točka Dnevnoga reda današnje pressica najavljen presjek političke situacije u Otočcu Šutić je samo istaknuo kako je ona dovoljno složena da se „prije otkrilo cjepivo protiv korone, nego li se mogu posložiti sve političke turbulencije u Otočcu“.

M. S.