Danas je u prostorijama GO HDZ Otočac održana konferencija za medije predsjednika Gradskog vijeća Grada Otočca i predsjednika GO HDZ Otočac dr.sc. Branislava Šutića na temu aktualne političke situacije i proračuna grada Otočca za 2021. godinu na kojoj su sudjelovali i predsjednik te članovi Savjeta mladih Grada Otočca.

Šutić je uvodno naglasio da je „ vrlo važno da Otočac, kao grad sa perspektivom ima vlast koja je kompatibilna sa nacionalnom vlašću na čelu koje je HDZ i predsjednik Andrej Plenković te bih stoga ovim putem pozvao sve koji su nekada bili članovi HDZ-a i koji su ga iz nekog razloga napustili ili koji su bili simpatizeri, da se vrate u HDZ i da svi zajedno damo doprinos u političkim događanjima u Gradu Otočcu“.

Šutić je nadalje naglasio da je sazvao konferenciju za medije kako bi izvijestio javnost o tome što HDZ Grada Otočca planira napraviti u proračunu za 2021. godinu :“ Većina u Gradskom vijeću prihvatit će većinu prijedloga gradonačelnika Kostelca na način da će sve ustanove koje se financiraju iz sredstava Grada Otočca počevši od pučkog učilišta, dječjeg vrtića, Radio Otočca, vatrogasaca… cijeli prijedlog proračuna ćemo prihvatiti jer smatramo da ove godine moramo voditi brigu o zaposlenima, djelatnicima i njihovoj budućnosti. Gospodarstvo je na niskoj razini zbog covida 19 i smatram da kroz proračun moramo sačuvati i radna mjesta i mogućnost zapošljavanja pa je za vrtić predviđeno 1,5 milijuna kuna više nego prošle godine i taj ćemo prijedlog prihvatiti da se i tamo zaposle novi ljudi kao i Radio Otočac sa 640.000 kn da zadržimo mogućnost za svih koji tamo rade“ – naglasio je Šutić.

Domagoj Matasić, predsjednik Savjeta mladih Grada Otočca obratio se naglasivši da „smo kroz neke svoje aktivnosti uspjeli dati prijedloge koji se tiču mladih koji će im omogućiti boljitak, lakše obrazovanje, olakšat ćemo budžet mladim obiteljima, srednjoškolcima i tu smo uvijek na raspolaganju mladima Grada Otočca. Zahvaljujem se predsjedniku Gradskog vijeća Grada Otočca koji je imao sluha i uzeo u obzir naše prijedloge nadam se da će to i mladi prepoznati. Savjet će imati i dalje svoje aktivnosti radit ćemo i po pitanju razvoja turizma Grada Otočca. Briga o mladima briga je i o zaštiti okoliša i ekologiji i mi ćemo u narednom periodu po pitanju toga poduzimati neke radnje. Pozivam sve mlade da nam se obrate jer se ima razumijevanja i jer se mladi grada Otočca uzimaju u obzir“.

Edy Sladović, zamjenik predsjednika Savjeta mladih nadovezao se po pitanju sporta i rekao da je za sport u Gradu Otočcu predloženo 2 milijuna kuna te da je dodatnih pola milijuna osigurano za uređenje gradskog stadiona NK Otočac.

Mi ćemo davati amandmane na dio kojim se lokalna samouprava inače bavi – infrastruktura i održavanje cesta. Smatram kao predsjednik HDZ-a da moramo staviti akacent na mlade i dati poticaj mladima ali i dati zaštitu i budućnost boljeg života socijalno ugroženima. To će biti okosnica proračuna zato sam i pozvao Savjet mladih. Savjet je davao dio prijedloga prema proračunu Grada Otočca koji ćemo usvojiti 31.12.“ – istaknuo je Šutić te zatim pročitao mjere koje će biti uvrštene u proračun:

MJERE – MLADI, NATALITETNA I DEMOGRAFSKA POLITIKA:

 • STIPENDIJE ZA UČENIKE I STUDENTE SA 150.000 KN PODIGNUTE NA 1.500.000 KN
 • STIPENDIRANJE DEFICITARNIH KADROVA SREDNJEG I VISOKOG OBRAZOVANJA (LIJEČNICI I MEDICINSKO OSOBLJE) SA 0,00 KN NA  500.000 KN
 • TROŠKOVI PRIJEVOZA DJECE SA POSEBNIM POTREBAMA PODIGNUTI SA 20.000,00 NA 200.000 KN
 • SUBVENCIJE TROŠKOVA PRIJEVOZA UČENIKA I STUDENATA PODIGNUTE SA 190.000 NA 500.000 KN
 • FINANCIRANJE RADNIH MATERIJALA UČENICIMA OD 1-8 RAZREDA SA 0 – 300.000 KN
 • POMOĆ OBITELJIMA ZA NOVO DIJETE SA 200.000 – 1.000.000

1. DIJETE – 10.000 KN

2. DIJETE – 20.000 KN

3. DIJETE – 35.000 KN

4. DIJETE – 50.000 KN I SVAKO SLJEDEĆE 20.000 VIŠE

 • SUFINANCIRANJE STAMBENOG ZBRINJAVANJA ZA DEFICITARNE KADROVE U GRADU OTOČCU  SA 0 – 300.000 KN
 • OTKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA POTICANJE STANOGRADNJE I VOĐENJE BRIGE O MLADIMA KAO I RAD NA DEMOGRAFIJI – SA 0 NA 5.700.000 KN

MJERE  – STARIJI, NEMOĆNI, SOCIJALNO UGROŽENI GRAĐANI I UMIROVLJENICI

 • PUČKA KUHINJA ZA STARE, SAME, NEMOĆNE I SOCIJALNO UGROŽENE GRAĐANE GRADA OTOČCA SA 0 – 1.000.000 KNU ORGANIZACIJI HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA
 • SUFINANCIRANJE DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA SOCIJALNO UGROŽENIMA I UMIROVLJENICIMA ČIJA MIROVINA IZNOSI DO 3.500 KN SA 0 – 1.700.000 KN
 • JEDNOKRATNE POMOĆI UMIROVLJENICIMA POVODOM BOŽIĆA – SA 200.000 NA 800.000

Zadnja mjera, kako je istaknuo Šutić dogovorena je sa predsjednikom stranke umirovljenika g. Ivanom Bižanovićem te naglasio da je najvažnija stavka u mjerama za starije ona sa dopunskim osiguranjem u kojem procjenjuje da će biti obuhvaćeno oko 2.000 umirovljenika Grada Otočca.

Zaključno je naglasio da će predloženi proračun biti usvojen sa navedenim izmjenama te da je izvršenje istog na izvršnoj vlasti ali da je proračun socijalan, razvojan i u skladu sa vremenima u kojima se nalazimo.

(GO HDZ OTOČAC)