Dodjela certifikata Lika Quality od strane Lika Destination upriličena je danas u  holu Kulturno-informativnog centra Gospić. Prije šest godina ovu prestižnu ocjenu za kvalitetu i izvrsnost pokrenuo je klaster Lika destination i od sada ima sve više pobornika koji vrhunskom kvalitetom ovjenčavaju svoje proizvode. Predsjednica Lika Destination Petra Kovačević istaknula je da je  Lika Quality regionalni  sustav kvalitete hrane, pića i suvenira u koji je trenutno uključeno preko 170 proizvoda s područja destinacije Lika.

-Primjer razvoja destinacije Lika temeljen na uključivanju lokalnih proizvođača i valorizaciji lokalnih proizvoda sve se češće navodi kao pozitivan primjer razvoja turističkih destinacija, gdje se svakako ističe svjetsko priznanje održivih destinacije gdje se Lika našla među „TOP 100 global green destinations“, rekla je  Petra Kovačević.

U ime Ministarstva poljoprivrede govorila je  ravnateljica za stručnu podršku Jelena Đugun i pozvala i druge županije da  započnu ovu jedinstvenu praksu i  posebnim ocjenama zaštite kvalitetu svojih jela, pića i suvenira. Zamjenica gradonačlenika Grada Gospića Kristina Prša zahvalila se svima koji su svojim radom dali nemjerljiv dosprinos podizanju kvalitete svojih proizvoda. Župan Ernest Petry pozdravio je sve zaslužne za šest godina stalnog podizanja kvalitete mnogih proizvoda nastalih u destinaciji Lika.

-Radimo i radit ćemo na tome da se na području cijele Ličko-senjske županije disperziraju mnogi projekti čija će realizacija značiti nova radna mjesta, bolji život svih građana i sve uspješniju proizvodnju. Po zadnjem popisu stanovnika ovo je područje spalo ispod 43 tisuće stanovnika, dok nam je većina odraslog stanovnika iznad 60 godina starosti. Naš je osnovni cilj stvarati pretpostavke da se zaustavi odljev stanovnika. Zato su u tijku brojni projekti vezani uz stočarstvo, voćarstvo i općenito uz poljoprivredu za koje ovaj dio Hrvatske ima optimalne uvjete. Upravo ocjenjivanje iz sustava Lika Quality vidim kao način da bi se bolje vrednovao domaći proizvod, a s time  učinila i kvalitetnija turistička ponuda, naveo  je župan Petry i naveo brojne projekte čijom će se realizacijom pospješiti infrastruktura diljem Županije,  ali projekte poput izgradnje novog zatvora u Gospiću, izgradnje Središnjeg sudskog arhiva u Gospiću, početak projekta Memorijalnog centar Domovinskog rata i sl..

Nazočnima se obratio i predsjednik Lokalne akcijske grupe (LAG) Lika, Danijel Tušak koji je zajedno s Petrom Kovačević izvršio dodjelu certifikata vlasnicima 17 OPG-a i obrta koji su stekli pravo korištenja Znaka i pridružili se Lika Quality sustavu za 27 novih proizvoda.  Neki Lika Quality proizvodi bili su sastavni dio domjenka kojega su za danas pripremili učenici i mentori Strukovne škole Gospić. Znak i sustav za kvalitetu Lika Quality osmislio je  Tomislav Kovačević, sadašnji ravnatelj NP Plitvička jezera dok je  još vodio Lokalnu akcijsku grupu (LAG) Lika.

Gs Press