Na stočnom sajmištu  u Gospiću priređena je danas prva zajednička izložba najboljih grla ovaca lička pramenka, goveda buše i konja pasmine  hrvatski hladnokrvnjak. Predstavnici strukovnih udruga nisu dvojili kako je Lika unatrag nekoliko godina znatno povećala stočni fond, posebice pasmina koje su se danas predstavile u Gospiću.

Otvarajući ovu izložbu župan ličko-senjski Ernest Petry zahvalio se svima koji su izložili svoju stoku, kao i svima koji su svojim dolaskom podržali ovu izložbu.

Ličko-senjska županija bit će stalna potpora uzgajivačima stoke i vrlo sam zahvalan najavama po kojima bi se u Lici formiralo veliko  uzgajalište konja hladnokrvnjaka. Naravno da ćemo pri tome davati uzgajivačima veliku potporu jer će se uzgoj konja hladnokrvnjaka jednim dijelom sufinancirati i iz državnog proračuna. Naša županija ima daljni smjer razvoja resursa koje su nam dali dragi Bog i Gospa, a to su  poljoprivreda, turizam, obnovljivi izvori energije i drvoderađivačka industrija. Narednih godina ćemo težiti  razvoj na tom planu, uz pomoć Vlade RH i sredstava iz EU. Želim vm uspjeh u daljnjem radu, uz definitivni suport Ličko-senjske županije, naglasio je župan Ernest Petry.

Tajnik Udruge uzgajivača buše Ličko-senjske županije Ante Franić naglasio je činjenicu kako je buša prije nekoliko godina  bila gotovo pred izumiranjem, dok se zadnjih godina njihov broj znatno povećao. U Hrvatskoj trenutno ima oko 3 000 grla buše, od čega ih je polovica na području Like.

Gs Press