Više od dvadeset predstavnika veleposlanstava i trgovinskih misija akreditiranih u Republici Hrvatskoj gostovalo je protekla dva dana u Ličko-senjskoj županiji. Članove diplomatskog zbora dočekao je župan Ernest Petry sa suradnicima. Nakon početnog predstavljanja posebnosti i potencijala za razvoj gospodarstva Ličko-senjske županije drugi dan, u četvrtak 18. svibnja 2023. godine, predstavnici diplomatskog zbora nazočili su prezentaciji uspješnih gospodarskih projekata realiziranih na području ove županije kao što su projekt izgradnje Vjetroelektrane Senj tvrtke Energija projekt d.d. Senj, koje je predstavnicima trgovinskih misija predstavio g. Wu Ji, član Uprave tvrtke. Zatim je predstavnicima trgovinskih misija predstavljen i projekt proizvodnje kozmetike od autohtonog bilja tvrtke Kadila d.o.o. Novalja, dok su u poslijepodnevnim satima posjetili kogeneracijsko postrojenje energane tvrtke BE-TO Brinje d.o.o. koju je diplomatima predstavio voditelj proizvodnje g. Luka Banić.

Studijski posjet Ličko-senjskoj županiji obuhvatio je i upoznavanje s kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom županije te autohtonom turističkom ponudom.

Ujedno su organizirani posjeti Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu, posjet Utočištu za medvjede u Kuterevu te posjet kušaonici rakije OPG Ivan Vlainić u Prvan Selu te OPG-u Butina u Kuterevu.

„Ideja ovakvih studijskih putovanja pokrenuta je 2014. godine sa željom da se stranim diplomatima prikažu razne hrvatske regije i gradovi te predstave kultura i gospodarske mogućnosti Republike Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastoji dva do tri puta godišnje organizirati ovakva putovanja, svaki put u drugu županiju. Obilazimo razne tvrtke gdje očekujemo da se stranim diplomatima koji se bave gospodarstvom pokažu njihove mogućnosti i ukaže na mogućnosti realizacije investicija stranih ulagača na području pojedine županije. Izuzetno smo zadovoljni informacijama koje nosimo iz Ličko-senjske županije i očekujemo otvaranje mogućnosti suradnje s gospodarstvenicima iz zemalja čiji su predstavnici danas posjetili Ličko-senjsku županiju“, istaknula je Maja Rosenzweig Bajić ispred MVEP.

Gs Press