DANAS će prevladavati sunčano vrijeme, no u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka lokalno može pasti malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom i to uglavnom poslijepodne. Ujutro na kopnu mjestimice kratkotrajna magla, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar na kopnu slab, dok će duž obale ujutro i dio prijepodneva ponegdje puhati umjerena bura, popodne većinom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 28 i 33 stupnjeva Celzijusovih.

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

Djelomice sunčano, a uz lokalno jači razvoj oblaka može pasti malo kiše, moguć je i poneki pljusak praćen grmljavinom. Vjetar slab i umjeren istočni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura zraka između 27 i 29°C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano, uz povremeno više oblaka mogućnost za lokalno malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom poslijepodne. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 30°C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, no ne i posve stabilno pa je uz jači razvoj oblaka lokalno moguća slaba kiša ili poneki pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 29°C.

Istra

Pretežno vedro i sunčano, tijekom poslijepodneva ponegdje mala do umjerena naoblaka, a samo lokalno uz više oblaka postoji mala mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Puhat će slaba do umjerena bura, tijekom poslijepodneva i slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. More će biti većinom malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 28 i 33°C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano. Slaba i umjerena bura, podno Velebita ponegdje s jakim udarima, popodne jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 29 i 33°C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, no uz jači razvoj oblaka lokalno mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će slaba do umjerena bura, sredinom dana u okretanju na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 29 i 33°C.

Idućih dana vruće, ali ne i potpuno stabilno

Do vikenda će prevladavati sunčano i vruće, no u unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno može pasti malo kiše ili poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u petak i subotu. Ujutro na kopnu mjestimice kratkotrajna magla. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, na Jadranu će noću i ujutro puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita na udare i jaka, a danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Temperatura zraka u porastu.

Stvaranje toplinske kupole

Meteorolog N1 Televizije Bojan Lipovšćak kaže da vremensku situaciju nad Europom obilježava polje visokog tlaka Azorske anticiklone koja se proširila nad Sredozemno more i veći dio istočne i srednje Europe.

Nad Balkanski poluotok istočno visinsko strujanje donosi nestabilan vlažan zrak s Crnog mora. Duboka ciklona nad Atlantikom zapadno od Velike Britanije slabo je pokretna, produbljuje se, a vjetrovi njezine cirkulacije vuku topao suh zrak s područja sjeverne Afrike nad Pirinejski poluotok i zapadnu Europu.

Prema sadašnjem razvoju vremenske situacije izgledno je stvaranje toplinske kupole – “peke” iznad zapadnog Sredozemlja koja će idući tjedan donijeti visoke temperature i u naše krajeve.

Za vikend se u unutrašnjosti prognozira sunčano vrijeme uz umjeren razvoj dnevne naoblake, tako da su u subotu poslijepodne mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Puhat će slab do umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak. Temperature zraka u porastu tako da će noćne temperature biti oko 20, a najviše dnevne malo ispod 40 C.

Na Jadranu sunčano toplo i vruće. Na sjevernom Jadranu u podvelebitskom primorju ujutro slaba bura. Na srednjem i južnom Jadranu slab do umjeren maestral. Temperature zraka u porastu, tople noći s temperaturom oko 24 i vrući dani dnevni maksimumi i do 38 Celzijevih stupnjeva.

Temperatura mora je visoka i mjerimo od 25 do 27C, a tijekom vikenda u priobalju i u planinama UV indeks visok i vrlo visok.

Gs Press / index.hr