Stižu prve vrućine, objavljena i dugoročna prognoza za ljeto

0

Danas nas čekaju prve prave ljetne vrućine, ali stiže i promjena u vidu kiše koja će potrajati nekoliko dana.

“Nakon sunca i topline, u subotu mjestimice moguće i vrućine, na kopnu će biti nestabilnije. Glavnina kiše, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu past će u nedjelju, a u ponedjeljak i južnije. Lokalno je moguće i nevrijeme, a dnevna temperatura će se pritom sniziti.

Od utorka ponovno uglavnom suho i sunčanije, na kopnu s temperaturom normalnom za doba godine, a na Jadranu i višom jer će bura i sjeverozapadnjak omogućiti njezin veći porast nego ovotjedni jugozapadni vjetar s mora”, objavio je HRT u kratkoj prognozi.

Evo prognoze DHMZ-a za sutra. Temperature će se penjati i do 30 stupnjeva.

“Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne uz umjeren do jak razvoj oblaka u gorskim i središnjim krajevima, i to ponajprije uz granicu sa Slovenijom, postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar većinom slab, na Jadranu od sredine dana i umjeren zapadni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura između 10 i 15, na Jadranu od 15 do 19, a najviša dnevna uglavnom između 25 i 30 °C”, objavio je DHMZ.

Subota: Jako toplo, ali ponegdje i dosta nestabilno

HRT je objavio i detaljniju prognozu za vikend i početak idućeg tjedna.

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu još biti stabilno i pretežno sunčano, uz uglavnom slab jugoistočni vjetar. Navečer i u noći lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Poslijepodnevna temperaturu većinom 28 ili 29 °C.

Ljetne vrijednosti najviše temperature, između 27 i 30 °C, bit će i u središnjoj Hrvatskoj. No iako većinom sunčana, subota će biti nestabilnija od petka. Uglavnom kasnije poslijepodne i navečer mjestimice jači razvoj oblaka praćen pljuskom i grmljavinom.

Mala vjerojatnost za lokalni pljusak u drugom dijelu subote postoji i u gorju, u kojem će prevladavati sunčano, kao i na sjevernom Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru i južni. Najniža temperatura od 10 °C u gorju do 18 °C na obali, a danju vrlo toplo.

Mnogo sunca i vrlo toplo i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti, gdje će temperatura porasti i do 29 °C. Uz popodnevni slab do umjeren jugozapadni vjetar s mora, na obali najviša temperatura do 27 °C. More mirno i malo valovito.

Podjednako vrijeme bit će i na jugu Hrvatske – pretežno sunčano i danju vrlo toplo. A najniža jutarnja temperatura od 15 °C, u zaobalju i malo niže – do 20 °C na obali.

Nedjelja: Dosta promjenjivo

U nedjelju na kopnu povremeno kiša, mjestimice vjerojatno i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Jutarnja temperatura viša, a dnevna niža od subotnje. U ponedjeljak se vrijeme smiruje najprije na istoku, a kiše će još biti glavninom u gorju. U utorak djelomice sunčano, ujutro mjestimice moguća magla, a danju toplije.

U nedjelju i na sjevernom Jadranu nestabilnije, a u Dalmaciji još uglavnom suho i vrlo toplo. U ponedjeljak mjestimice pljuskovi i grmljavina te danju manje toplo. Zapuhat će slaba do umjerena bura, a na jugu jugo. U utorak je još moguć poneki pljusak, ali će biti i sunčanije, uz buru i sjeverozapadnjak te porast temperature, objavio je HRT.

N1 objavio dugoročnu prognozu za ljeto

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević objavila je dugoročnu prognozu za ljeto.

Prvo se dotakla današnje i sutrašnje temperatura.

“Iako su se temperature zraka i danas poprilično približile brojci 30 u dolini Neretve i na širem području Knina, sutra će biti još koji stupanj toplije. Na zagrebačkom području temperatura će vrlo vjerojatno doseći visokih 29 stupnjeva”, piše N1.

Osjet ugode

“Osjet ugode, odnosno naš dojam sutra će biti da je vruće. Osjet ugode je pokazatelj temperature zraka kako je naše tijelo subjektivno osjeća i ovisi o nizu meteoroloških (prije svega strujanje i vlažnost zraka) i nemeteoroloških čimbenika, poput odjevenosti. Stoga se danas preporučuje laganija odjeća”, dodaje.

Temperature mora

Aktualne temperature mora kreću se oko 20 stupnjeva. Najtoplije je oko područja Mljeta, gdje je temperatura oko 23 stupnja.

More se ipak sporije grije od kontinenta, stoga mu će mu trebati još malo da dosegne temperature ugodnije široj populaciji.

“Zahvatio nas je val topline. Toplina se iz smjera jugozapada, područja Sjeverne Afrike, premješta prema našem području, stoga će i sutra diljem Hrvatske biti ljetni dojam.

Vjerojatnost za nestabilnosti povećava se već u nedjelju, osobito u zapadnim područjima zemlje gdje bi poslijepodne i navečer moglo biti izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. U nedjelju je lokalno moguće i nevrijeme. Imate li velike planove, iskoristite subotu ili nedjelju prijepodne”, konstatirala je.

Dugoročna prognoza

Prema AccuWeatheru, linija fronti ipak bi se postupno pomicala sjevernije od naših krajeva što bi otvorilo prostor sušnijim, ali i toplijim prilikama u svim ljetnim mjesecima.

I Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) kaže da se i u lipnju i u srpnju i u kolovozu osjeća pozitivno ljetno odstupanje u odnosu na višegodišnji prosjek. Vjerojatnost je veća u srpnju i kolovozu.

Što se oborina tiče, ljetni mjeseci trebali bi biti nešto sušniji ili bi količina oborine trebala biti oko one prosječne.

Gs Press / index.hr