NAKON promjene koja je barem u dijelove Hrvatske donijela kratkotrajno osvježenje, već danas, a posebice sutra, čekaju nas nove visoke temperature.

Temperatura bi i danas u nekim dijelovima zemlje mogla ići do 34 stupnjeva, a vrhunac ovotjednih vrućina bit će u utorak kada temperature idu i do 36. No onda nas čeka novo pogoršanje s pljuskovima i grmljavinom koje će donijeti i popuštanje vrućina, prognoziraju meteorolozi.

Prognoza za ponedjeljak

Ujutro još u unutrašnjosti valja računati na nešto zaostale naoblake, lokalno moguće po kotlinama nakratko i maglu, a samo vrlo rijetko, uglavnom moguće u gorju, i koju kap kiše. Duž Jadrana zato i dalje vedro. Vjetar slab do umjeren sjeverni, pod Velebitom mjestimice pojačana bura, ali naglo će, čak i potpuno oslabjeti, prognozira Dorian Ribarić za RTL.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima naglo razvedravanje i bit će većinom sunčano ili uz tek koji mali oblak na nebu. Vjetar će izostati, a temperatura opet porasti te će biti prilično vruće i sparno, osobito južnije od Zagreba.

I na istoku poslijepodne sve sunčanije, ali ovdje je lokalno moguć razvoj oblaka. No mala je mogućnost kojeg kraćeg pljuska. Temperatura uglavnom oko 32°C.

U Dalmaciji opet sunčano, a češće će biti i vrlo vruće. Tek će rijetko manje olakšanje donositi slab do umjeren vjetar s mora, koje će opet biti između 25 i 27°C.

Na sjevernom Jadranu većinom sunčano, vedro, tek koji manji oblak u gorskim područjima. Bura će sasvim oslabjeti, rijetko okrenuti na slab jugozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo. Temperatura slična ili malo viša nego danas, dakle vruće.

Što nas čeka u sljedećim danima

Najviše temperature u novom tjednu očekuju se u utorak, osobito na kopnu.

I sljedeće dvije noći, s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu, bit će neugodno tople. Bolje bi moglo biti tek na sjevernom Jadranu gdje bi već u noći s utorka na srijedu trebala padati kiša.

Od srijede postupno promjenjivije i nestabilnije. Mjestimice će biti kiše, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova, a obilnijih pljuskova trebalo bi biti u zapadnim i središnjim područjima.

Pljuskovi će, čini se, biti češći od petka, kada će i značajnije osvježiti.

Na Jadranu u utorak sve izraženija južina, ali će se s njom oko Istre i Kvarnera skupljati sve više oblaka pa se potkraj dana i u srijedu može računati na moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme. Vrućina će zatim popustiti uz sjeverac i sjeverozapadnjak, nešto kasnije prema jugu, gdje bi se suša mogla tek rijetko prekinuti uz nešto kiše, nešto izglednije u petak.

Prema sadašnjim dugoročnim prognozama, za koje treba napomenuti da su uvijek prilično nepouzdane, značajno niže temperature i pljuskovi trebale bi se nastaviti i na početku sljedećeg tjedna.

Gs Press / index.hr