U HRVATSKU stiže vrhunac hladnog vala. U danima pred nama očekuju se debeli minusi.

Državni hidrometeorološki zavod je za jutros prognozirao umjereno i pretežno oblačno, mjestimice uz malo snijega, a poslijepodne su izgledna češća sunčana razdoblja. Na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije sunčano, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će jaka, na udare i olujna, bura postupno slabjeti, najprije na sjevernom dijelu. Najviša temperatura zraka od -3 do 2, a na Jadranu od 3 do 7 stupnjeva Celzijevih.

Dani pred nama bit će vrlo hladni, a minusa će biti i uz obalu. Hladnoću trebamo izdržati do utorka, kada će južina donijeti topliji zrak, prognozirala je Damjana Ćurkov, meteorologinja RTL-a.

Što nas čeka do kraja dana

Subota će na Jadranu biti većinom sunčana, osobito u Dalmaciji, gdje će često prevladavati vedro. U unutrašnjosti će uz više oblaka pasti malo snijega, uglavnom u istočnim i gorskim predjelima.

Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, uz obalu umjerena i jaka bura s olujnim, prijepodne podno Velebita i orkanskim udarima. Tijekom noći i jutra će biti vrlo hladno s temperaturom između -10 u gorju i -4 u ostatku unutrašnjosti te od -2 do 3 na Jadranu.

Dnevna temperatura na kopnu od -3 do 2, uz obalu između 3 i 8 stupnjeva. Jaka bura će na Jadranu pojačavati dojam hladnoće.

Prognoza za iduće dane

Pred nama je vrhunac prvog ovosezonskog hladnog vala pa će temperature iduća dva dana biti još niže. U gorju će ponegdje biti i niže od -15, u ostatku unutrašnjosti oko -7, 8, a na Jadranu koji stupanj ispod nule.

U nedjelju će biti promjenjivo oblačno s malo snijega, na Jadranu malo kiše, ponegdje i susnježice. U ponedjeljak ostaje hladno, ali će biti uglavnom suho i sunčano. Od utorka uz južinu postupno sve toplije, na moru i nestabilnije.

“U najhladnijem smo razdoblju dosadašnjeg dijela zime”

“U najhladnijem smo razdoblju dosadašnjeg dijela zime. Sunce, kada se i ukaže, bude zubato, tu i tamo padne malo snijega”, komentirao je i istodobno prognozirao vrijeme ovih i budućih dana Izidor Pelajić iz DHMZ-a u emisiji Vrijeme uoči Dnevnika HRT-a.

Jutarnja temperatura zraka na kopnu je između -10 i -5°C, u gorju i niža, dnevna svega oko 0°C, a jutarnjih minusa ima i na Jadranu. Povremeni sjeverac i bura pojačavaju dojam hladnoće. Bez znatnije promjene – uglavnom u nedjelju uz mjestimične oborine – bit će do utorka, kada slijedi zatopljenje s jugozapadnjakom i češćim oborinama, osobito u južnijim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu, gdje će južina biti još izraženija”, kratko je, potom, HRT-ov prognostičar sažeo prognozu idućih dana.

I on je prognozirao kako će idućih dana na kopnu biti još hladnije, osobito u gorju. Na Jadranu će u nedjelju biti i mjestimične susnježice, posebice na sjevernom dijelu, a prema otvorenome moru izglednija je kiša, dok će se u ponedjeljak, kad je riječ o oborinama, vrijeme stabilizirati, a u utorak u Hrvatsku stiže zatopljenje.

HZJZ objavio preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

“Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30% topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede uzrokovane hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika.”

Važno priopćenje objavila je i policija

Idući dani mogli bi uzrokovati probleme u prometu. U prvom redu, očekuje se dosta poledice na cestama.

“S obzirom na vremenske prilike, prianjanje pneumatika na podlogu je znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze”, piše policija u priopćenju.

Obvezna zimska oprema

“Vozače dodatno podsjećamo kako je na velikom broju, autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN  121/20). Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na ostalim cestama obaveza korištenja zimske opreme je kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica”, dodaju.

Gs Press / index.hr