Kako je objavio DHMZ, diljem Hrvatske bit će promjenjivo i vjetrovito s povremenom kišom. Mjestimice će biti obilnijih i izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i predjelima uz njega. Poslijepodne se očekuje smanjenje naoblake. Umjeren jugozapadni i južni vjetar, ponegdje i jak, u drugom dijelu dana će slabiti i okrenuti na sjeverozapadni. Prolazno su mogući olujni udari.

Na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak te u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21°C. Najviša dnevna većinom od 19 do 24°C.

DHMZ je za sutra za cijelu zemlju izdao upozorenja. Za kopno je za snazi žuto upozorenje zbog mogućeg jakog vjetra i grmljavinskih nevremena. Na obali je na snazi narančasto upozorenje zbog jakog i olujnog vjetra, obilne kiše i grmljavinskih nevremena.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Mjestimice obilna kiša. Moguće urbane i bujične poplave. Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, upozorenja su DHMZ-a za cijelu obalu.

Detaljna prognoza za sutra

U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo oblačno, kiša lokalno moguće i u obliku jačih pljuskova praćenih grmljavinom uglavnom će padati poslijepodne. Vjetar umjeren južni, navečer i sjeverozapadni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Jutarnja temperatura od 13 do 17°C, a danju od 23 do 25°C.

U središnjoj Hrvatskoj povremeno kiša, a pljuskovi će osobito će biti izraženi sredinom dana kad će i zagrmjeti. Vjetar će popodne okretati s umjerenog jugozapadnog na sjeverozapadni s kojim će malo osvježiti. Najviša temperatura oko 20°C.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, u gorju ponegdje i pretežno oblačno. Mjestimična kiša, lokalno i obilna, u obliku izraženih pljuskova, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će jak južni i jugozapadni vjetar s olujnim udarima. Poslijepodne postupno smirivanje i djelomično razvedravanje, najprije u Istri.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, s jakim i olujnim jugom te lokalno moguće i jakim pljuskovima sredinom dana. More valovito, prema otvorenom i jače valovito. Najniža temperatura zraka od 15 do 20°C, a najviša oko 23°C.

Na krajnjem jugu Hrvatske od 23 do 25°C. Pljuskovi su najizgledniji sredinom dana, osobito u zaobalju i izraženiji, a oborina bi mjestimice na obali mogla i izostati. Puhat će uglavnom jako jugo i južni vjetar, prognozira za HRT Izidor Pelajić.

I dalje promjenjivo

U srijedu na kopnu pretežno sunčano, ujutro svježe, lokalno s maglom. U četvrtak opet kraće južina i past će malo kiše posebno u gorju. U petak promjenjivo, vjetrovito, povremeno s kišom, mjestimice opet moguće i obilnijom, osobito u gorju. I dalje iznadprosječno toplo za doba godine.

Na Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima – osobito čestim u srijedu. U četvrtak s južinom malo kiše, ujutro i na jugu, zatim uglavnom na sjeveru. U petak jačanje južine, more sve valovitije, oborina češća i obilnija, a moguće su nevere i podizanje mora.

Gs Press / index.hr