U Hrvatsku stiže velika promjena vremena. U nekim se dijelovima naše zemlje očekuje ekstremna količina oborina.

Velika promjena vremena sve je bliže. U četvrtak nas očekuju pljuskovi na zapadu dok će u petak posvuda biti oblačno, vjetrovito i hladnije, izvijestio je ranije meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić. Za gotovo cijelu zemlju uključen je žuti meteoalarm koji se odnosi na potencijalno opasno vrijeme u četvrtak. Velika promjena krajem tjedna najavljena je i u zasebnom priopćenju DHMZ-a, piše Dnevnik.hr.

‘U izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i u krajevima uz Jadran, pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena, što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

Prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu’, stoji, među ostalim, u priopćenju DHMZ-a.

Značajnu promjenu vremena najavili su i na stranici Crometeo na Facebooku. ‘Da ne bi bilo da nismo znali. Prognostički model prvih sati nedjelje daje snijeg na najvišim planinama Hrvatske. Podsjetimo, to je i dalje kalendarsko ljeto’, stoji u jednoj od objava.

Na njihovoj stranici na Facebooku objavljen je i prognostički model ICON te njegova prognoza akumuliranih oborina sljedećih pet dana. ‘Primijetite da postoje područja u kojima se predviđa oko 300 litara kiše po kvadratnom metru (isto tako i ona skoro bez oborina!). U svakom slučaju, ponegdje nas očekuju ekstremne oborine’, stoji u objavi.

Gs Press / tportal.hr